Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe vettek a Krímben az ukrán ortodox érseket

2019. március 3., vasárnap 14:33

Őrizetbe vették az Oroszország által megszállt Krím félszigeten az ukrán ortodox egyház egyik magas rangú papját, Kliment érseket.

Kliment vasárnap Szimferopolból az oroszországi Rosztov-na-Donuba készült utazni, hogy meglátogassa Pavlo Hrib ukrán politikai bebörtönzöttet. A húszéves egyetemista Hribet, egy ukrán katonatiszt fiát, 2017-ben Fehéroroszországból rabolták el az Orosz Szövetségi Szolgálat (FSZB) emberei. Hrib azért utazott oda, hogy találkozzon egy orosz lánnyal, akivel az interneten ismerkedett meg. Gomelből Oroszországba hurcolták, azzal vádolják, hogy terrorcselekményre készült egy Szocsiban lévő iskolában. Hrib súlyos májbetegségben szenved, ukrán értesülések szerint nem kap megfelelő gyógyszereket ellátást, állapota annyira leromlott, hogy gyakorlatilag megvakult.

Kliment érsek a krími ukrán ortodox egyház vezetője, akit a közelmúltban megbíztak az Oroszországban és az elfoglalt területen elkövetett jogsértések és bebörtönzöttek ügyének képviseletével is. Amióta az oroszok elfoglalták a Krímet, az ukrán egyház templomainak többségét elvették, és az egyházat helyben teljesen meg akarják szüntetni. A helyzetet eszkalálta, hogy az elmúlt hónapokban nemzeti szinten is súlyos egyházszakadáshoz vezetett az orosz-ukrán konfliktus.

A letartóztatásról az MTI által közölt hír egy ukrán újságíró és civil aktivista, Andrij Scsekun Facebook-posztján alapszik. Eszerint az érseket a szimferopoli buszpályaudvaron vették őrizetbe, majd egy kerületi rendőrőrsére vitték. hivatalos megerősítés még nincs.

Rovatok