Index Vakbarát Hírportál

Van, aki szerint sikeres volt a Trump–Kim csúcstalálkozó

2019. március 3., vasárnap 22:42

Sikeres volt Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető hanoi csúcstalálkozója – ejtette ki a száján az iménti szavakat John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadó a CNN-nek adott interjújában. Bolton szerint az amerikai elnök megvédte az amerikai érdekeket, ezért a siker megkérdőjelezhetetlen.

Ha nem lehet jó megállapodást kötni, márpedig az elnök a lehető legjobb ajánlatot tette erre, akkor a megállapodás hiánya jobb, mint a rossz megegyezés.

Bolton vasárnap három tévéinterjúban is a hanoi csúcstalálkozó jelentőségét bizonygatta. A CNN mellett nyilatkozott a CBS-nek és a Foxnak is. A CBS televízió Szemben a nemzettel című, szokásos heti politikai vitaműsorában Bolton közölte: a Trump-kormányzat álláspontja szerint nincs határideje az észak-koreai atomfegyver-mentesítésnek.

Szerintem az elnök változatlanul optimista, hogy ez megtörténhet.

Bolton ugyanakkor elismerte, hogy Phenjan nem kötelezte el magát atomfegyver-programja felszámolása mellett.

Kim Dzsongun maga mondta nekem a legutóbbi találkozónkon, hogy több szakaszra lesz szükség, mire megállapodásra jutunk.

A Fox televízióban lényegében ugyanezt ismételte meg. Elutasította azt az értékelést, miszerint a tárgyalások megszakadása kudarc lett volna, hangsúlyozva, hogy nem szabad rossz megállapodást kötni.

Az elnök a szingapúri csúcstalálkozón nyitva hagyta a kaput Észak-Korea számára, de ők nem léptek be rajta.

– mondta Bolton a tavaly júniusban Szingapúrban tartott első csúcstalálkozóra utalva. Szerinte azonban Trump nyitva hagyta ezt a kaput Hanoiban is, és hajlandó nyitva tartani a következő tárgyalásokig.

(MTI)

Rovatok