Index Vakbarát Hírportál

Elindul az eljárás a Fidesz ellen az Európai Néppártban

2019. március 4., hétfő 20:04 | aznap frissítve

Már március 20-án tárgyalnak a Fidesz kizárásáról az Európai Néppártból, miután 9 tagállamból 12 párt kérte a párt kizárását vagy felfüggesztését – írja a Hvg.hu az AFP hírügynökségre hivatkozva.

Az AFP-nek  Joseph Daul, a pártcsalád francia elnöke nyilatkozott, aki szerint a döntés a párt összes tagjától függ, és az eredmény megjósolhatatlan. 

A kormány legutóbbi plakáthadjárata – melyen Soros György fotója mellett a bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker látható – sok EP-tag konzervatív pártnak túl sok volt. Az eljárás megindítása azonban nem jelenti azt, hogy a Fideszt ténylegesen ki is zárják.  Ebben a cikkünkben részletesen  levezettük, hogy az is jó a Fidesznek, ha kizárják (erre elég kevés az esély), és az is, ha nem. 

Bár Orbán vasárnap ígéretet tett, hogy március 15-e után Junckert lecserélik Frans Timmermansra,  az Európai Bizottság első alelnökére, úgy tűnik, ez az engedmény nem nagyon oldotta fel a pártcsaládon belüli feszültségeket.

Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője és az Európai Bizottság elnöki posztjára pályázó jelöltje egy német lapnak adott interjújában nem zárta ki, hogy a Fideszt eltávolítják a pártcsaládból. Weber azt is mondta, hogy Orbán Viktornak abba kell hagynia a Brüsszel-ellenes kampányát, és bocsánatot kell kérnie tetteiért.

Rovatok