Index Vakbarát Hírportál

Állami és vallási vezetők is tüzelik a homofóbiát Oroszországban

2019. március 5., kedd 15:40

Oroszországban erősen korlátozták a civil szervezetek működését, és továbbra is rendkívül gyakoriak a rasszista és homofób kijelentések a közbeszédben - állapítja meg kedden közzétett jelentésében az Európa Tanács, amit az MTI szemlézett.

Az értékelésben különösen aggasztónak nevezték, hogy Vlagyimir Putyin elnök és az orosz ortodox egyház egyes vezetői is aktívan táplálják a homofób érzelmeket, valamint meglehetősen gyakori a gyűlöletbeszéd, a rasszista megnyilvánulás a közbeszédben és a labdarúgásban.

A szakemberek szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy a hatóságok visszaélnek a szélsőségesség elleni, illetve a külföldről érkező finanszírozást is felhasználó civil szervezeteket külföldi ügynökké nyilvánító törvénnyel. Utóbbi keménykezű alkalmazása pedig aláásta a civil aktivizmust az országban.

A jelentés szerint - ami a 2013 és 2018 közötti időszakot vizsgálta - még mindig nem fogadtak el átfogó diszkriminációellenes törvényt Oroszországban, ahogyan nem tiltják a faji vagy etnikai profilalkotást sem, amelyet máig széles körben alkalmaznak, elsősorban a közép-ázsiai és kaukázusi bevándorlók, illetve a romák kárára.

Két évvel ezelőtti hírek szerint tömegesen vettek őrizetbe és kínoztak meg melegeket Csecsenföldön, és a szervezet az ügyben folytatott nyomozás megállapításainak nyilvánosságra hozatalát sürgette.

Több területen ugyanakkor előrelépés figyelhető meg a szakértők szerint, például fontos, hogy csökkent a rasszista gyilkosságok és neonáci támadások száma. Üdvözölték emellett, hogy regionális ombudsmanokat neveztek ki, ügynökséget hoztak létre a népcsoportok és vallások közötti konfliktusok megelőzésére, rendőröket képeztek ki a gyűlöletbeszéd azonosítására, nemzeti roma akciótervet fogadtak el, valamint jelentős támogatást biztosítottak a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktus elől menekülők számára.

Rovatok