Index Vakbarát Hírportál

Maduro azt kéri a híveitől, hogy tüntessenek érte

2019. március 5., kedd 22:56

Nicolás Maduro venezuelai elnök kedden szimpátiatüntetésekre szólította fel híveit, a demonstrációkat március 9-én, a bolivári antiimperializmus napján tartják, amikor Juan Guaidó ellenzéki vezető is kormányellenes megmozdulásokra készül, írta az MTI.

"Március 9-én antiimperialista menetre vonulunk ki az utcákra" - jelentette be Maduro azon a rendezvényen, amelyet hivatali elődje, a 2013. március 5-én elhunyt Hugo Chávez halálának évfordulója alkalmából tartottak, és amelyet a Periscope helyi televízió is közvetített. Az ellenzékre utalva a szocialista elnök kijelentette: legyőzik az "őrült kisebbséget", amely az ország destabilizálását akarja.

2015. március 9-én Barack Obama, az akkori amerikai elnök rendeletet írt alá, amely rendkívüli nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította Venezuelát, és kiterjesztette a latin-amerikai állam tisztségviselői elleni szankciókat. Egy évre rá Maduro március 9-ét a bolivári antiimperializmus napjává nyilvánította.

Venezuelában hatalmi harc zajlik Nicolás Maduro és Guaidó között. A világ kormányai megosztottak Guaidó elismerésében: míg Oroszország, Kína és Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen mintegy ötven állam, köztük Magyarország is elismerte az ellenzéki politikust ideiglenes elnöknek.

Rovatok