Index Vakbarát Hírportál

Antiszemita karikatúrák okoztak botrányt egy belga karneválon

2019. március 6., szerda 18:36

Nagy felháborodást keltett Belgiumban és az UNESCO is elítélte, hogy régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábukat vonultattak fel egy néhány nappal ezelőtti flandriai karneválon, amely szerepel a szellemi világörökség listáján – írja az MTI.

A botrányt az okozta, hogy a menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, szakállas, kalapos, kampós orrú férfit ábrázoló, nagyméretű rózsaszín bábu volt látható, amelyeket egy széf mellett pénzeszsákok és patkányok vettek körül.

A helyi zsidó szervezetek egyhangúlag elítélték az Aalst városában rendezett karneválon bemutatott bábukat: Hans Knoop a Zsidó Szervezetek Fórumának (FJO) képviseletében arról beszélt, hogy lehet, hogy a rendezőknek nem voltak antiszemita szándékaik, de ez akkor is teljesen helytelen módja a viccelődésnek. Mint mondta, a zsidóknak általában remek a humorérzékük, de ezen nem tudnak nevetni, mert rendkívül sértő.

A karnevál szabad szellemisége és a véleménynyilvánítási szabadság nem használható fel paravánként gyűlöletkeltő megnyilvánulásokra. Az ilyen bántó karikatúrák sértik az UNESCO által vallott értékeket és a szellemi kulturális világörökség alapelveit.

– mondta Ernesto Ottone, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) kultúráért felelős igazgatója. A szervezet felszólította a belga hatóságokat, hogy foglaljanak állást az ügyben.

Az Európai Bizottság is megszólalt, a testület szóvivője azt emelte ki, hogy mindenki számára egyértelműnek kell lennie, hogy az ilyen típusú ábrázolás Európa utcáin teljességgel elfogadhatatlan 74 évvel a holokauszt után. Határozottan kiállunk az antiszemitizmus minden formája ellen – tette hozzá.

Christophe D'Haese, a város polgármestere ugyanakkor úgy vélekedett, a szervezők részéről fel sem merült a rossz szándék, ő pedig nem akar korlátozásokat, ráadásul nem is az ő feladata az ilyen kocsik betiltása. Az aalsti karnevált, amelynek hagyományai a középkorig vezethetők vissza, 2010-ben vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az UNESCO.

Rovatok