Index Vakbarát Hírportál

Egymásnak estek az osztrák pártok a Fidesz kizárási ügyének farvizén

2019. március 6., szerda 17:12

Képmutatással vádolja az Osztrák Néppártot a Fidesz európai néppárti (EPP) tagságának ügyében az osztrák parlamenti ellenzék, miután a néppárti kancellár, Sebatian Kurz, az osztrák Néppárt EP-delegációját vezető Othmar Karas, illetve Johannes Hahn osztrák EU-biztos – mint megírtuk – közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról Manfred Webert. A néppárti csúcsjelölt ultimátumát és feltételeit élesen kritizálták is az osztrák néppárti vezetők, ugyanakkor Karas nem a Fidesz kizárása, csak felfüggesztése mellett van.

Az MTI az APA hírügynökség alapján azt írja, Thomas Drozda, az osztrák szociáldemokraták szövetségi pártigazgatója kijelentette: a Fidesznek címzett ultimátum abszurd feltételeket tartalmaz, amelyek részben már teljesültek. Ezt állítólag arra utalva közölte, hogy a Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság EPP-s elnöke elleni plakátkampányt leállítják.

Sebastian Kurz néppárti kancellár és az ÖVP hirtelen pálfordulása a májusi európai parlamenti választások előtt "hiteltelen és álszent", jelentette ugyanakkor ki Werner Kogler, a Zöldek pártvezetője, egyben pedig EP-képviselőjelöltje. A szintén zöldpárti Michel Reimon EP-képviselővel közös közleményében Kogler emlékeztetett: a kancellár néhány hónapja még Orbán Viktor miniszterelnök pártjának az EPP-ben maradása mellett foglalt állást.

Eközben Drozda felszólította a néppárti kacellárt és Othmar Karast, a párt EP-képviselőjelöltjét: egyértelműen foglaljanak állást a Fidesz gyors és tartós kizárása mellett. Hangsúlyozta: Kurznak és Karasnak világosan kell beszélnie, az osztrák néppártnak csatlakoznia kell az EPP 13 tagpártjához, amelyek a Fidesz kizárását követelik soraikból.

Eközben a kisebbik osztrák kormánypárt, az FPÖ jelezte, hogy szívesen várnák Orbánékat az ENF-frakcióban. 

Rovatok