Index Vakbarát Hírportál

Kiutasították a német nagykövetet Venezuelából

2019. március 6., szerda 18:55

Nemkívánatos személynek nyilvánította szerdán Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya a caracasi német nagykövetet a latin-amerikai állam belügyeibe való beavatkozási kísérlete miatt, közölte Jorge Arreaza venezuelai külügyminiszter.

A Venezuelai Bolívari Köztársaság közzéteszi döntését, amelynek értelmében nemkívánatos személlyé nyilvánítja Daniel Martin Krienert, a Német Szövetségi Köztársaság nagykövetét az ország belügyeibe való ismételt beavatkozása miatt

– olvasható Arreaza Twitter-üzenetében:

Krienernek 48 órát adott a caracasi vezetés, hogy elhagyja Venezuelát.

„Venezuela elfogadhatatlannak tartja, hogy egy külföldi diplomata a területén olyan közszereplést vállaljon, ami közelebb áll egy olyan politikai vezetőhöz, aki a venezuelai ellenzék szélsőségei közötti összeesküvő program híve”, fogalmaztak.

A német külügyminisztérium megerősítette a nagykövet kiutasításáról szóló értesülést. „Jelenleg a további teendőkről egyeztetünk a helyszínen lévő partnereinkkel”, írta a tárca.

Kriener tavaly óta töltötte be tisztségét a latin-amerikai országban. A BBC értesülései szerint egyébként a német diplomata egyike volt azoknak a külföldi nagyköveteknek, akik a caracasi repülőtéren fogadták hétfőn az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidót. Többek között spanyol, francia, német, portugál, chilei és argentin diplomaták gyűltek ugyanis össze, hogy fogadják és kísérjék a venezuelai ellenzéki vezetőt, aki hazatérésével a letartóztatást kockáztatta.

A német nagykövet egyébként Guaidó érkezésekor azt mondta, ő és diplomatatársai segíteni és támogatni akarták az ellenzéki vezető biztonságos hazatérését. Később pedig Németország caracasi nagykövetsége azt írta spanyolul a Twitteren, hogy Guaidó hazatérése az első lépés afelé, hogy egy békés politikai folyamat következményeként véget érjen a venezuelai válság.

A Maduro-kormánynak azonban nem tetszett a nyílt diplomáciai üzenet, közölték, hogy nem fogadják el többé a nagykövetet, aki szerintük „a venezuelai ellenzék szélsőséges ágai közötti összeesküvés céljaival áll egyértelmű összhangban”.

Rovatok