Index Vakbarát Hírportál

Putyin a külföldi titkosszolgálatok hivatásosaitól és ügynökeitől tart

2019. március 6., szerda 14:41 | aznap frissítve

Az orosz kémelhárítás a külföldi biztonsági szolgálatok 129 hivatásos tagját és 465 ügynökét buktatta le tavaly, közölte Vlagyimir Putyin elnök az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetői kollégiumának szerdai moszkvai tanácskozásán. Az MTI tudósítása szerint az orosz elnök azzal áll elő:

a mindinkább aktivizálódó külföldi titkosszolgálatok igyekeznek befolyásolni az Oroszországban végbemenő folyamatokat, és mindent elkövetnek a politikai, gazdaságági és tudományos-technikai információk megszerezéséért.

Putyin méltatta a kémelhárítás 2018-ban elvégzett "eredményes és támadó" tevékenységét. Egyúttal hangsúlyozta, hogy az FSZB-nek megkülönböztetett figyelmet kell fordítania az új orosz fegyverek fejlesztésével, tesztelésével és gyártásával kapcsolatos információk védelmére. Az elnök kifejezte Oroszország készségét arra, hogy minden országgal együttműködjön a terrorizmus elleni küzdelemben.

Az elnök egyébként a nap folyamán aláírta azt a törvényt, amely megtiltja, hogy a katonák szolgálat közben kép-, hang- és geolokációs adatok rögzítésére alkalmas készülékeket használjanak, valamint hogy a feladataikra, magukra vagy a bajtársaikra vonatkozó információt osszanak meg a világhálón vagy a sajtóval.

Putyin, aki a nyolcvanas években hírszerzői tevékenységet folytatott Kelet-Németországban, 1998 nyarától egy éven át irányította az FSZB munkáját.

Rovatok