Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a brüsszeli zsidómúzeumnál gyilkoló férfit

2019. március 7., csütörtök 23:00

A brüsszeli központi bíróság bűnösnek találta a Belgiumi Zsidó Múzeum előterében 2014-ben végrehajtott, négy áldozatot követelő támadás elkövetőjét, Mehdi Nemmouche-t, és segítőjét, Nacer Bendrert. A büntetési tételt később hirdetik ki, írja az MTI.

A Brüsszel belvárosában található Belgiumi Zsidó Múzeum látogatói ellen 2014 márciusában követett el fegyveres támadást a szíriai harcokból visszatérő, akkor 29 éves Mehdi Nemmouche (Nacer Bendrer a fegyverek beszerzésében nyújtott segítséget). A támadásban meghalt egy izraeli házaspár, valamint a múzeum belga férfi alkalmazottja és egy önkéntes dolgozója, egy francia nő.

Ez volt az első európai területen elkövetett terrortámadás, amelyet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalt.

A bíróság szerint a két francia állampolgárt felelősség terheli az egy perc alatt hidegvérrel, előre megfontolt szándékkal elkövetett, négy ember halálát okozó terrorista támadás előkészítéséért és elkövetéséért. A vádlottak régóta ismerték egymást, mindketten a börtönben radikalizálódtak. Fogva tartásuk ideje alatt egyazon szélsőséges iszlamista csoport tagjai voltak 2009 és 2010 között. 

Rovatok