Index Vakbarát Hírportál

A nők elleni erőszak ellen tüntettek volna, szétverték a tüntetést

2019. március 8., péntek 12:14 | aznap frissítve

Erővel akadályoztak meg a kambodzsai hatóságok pénteken egy demonstrációt, amelyen a résztvevők a nemzetközi nőnap alkalmából a nők elleni erőszak miatti tiltakozásul tartottak volna meg.

A hatóságok a közrend megzavarására hivatkozva eleve nem engedélyezték a megmozdulást, de a kezdeményező szakszervezetek és civil szervezetek csütörtökön fogadkoztak, hogy a tilalom ellenére is megtartják a felvonulást.

Pénteken össze is gyűlt mintegy ötszáz ember, többségükben nők a phnompeni olimpiai stadion területén azzal a szándékkal, hogy onnan együtt vonuljanak a kormány székhelyéhez átadni egy petíciót.

Women march for women's day celebration is being blocked by Phnom Penh police and riot police #WomensDay #RightsKH pic.twitter.com/2e2pYuF8lZ

— Sar Mory (@morysar) 2019. március 8.

A rendőrök azonban

erővel visszaszorították a demonstráció résztvevőit, amikor el akartak indulni tervezett útvonalukon. Rövid dulakodás után a rendőrök lezárták a stadion kapuit.

A tüntetők petíciójukban követelik az ország vezetésétől, hogy erősítsék meg a dolgozó nők jogait és biztonságát, hozzanak létre ingyenes gyermekfelügyeleti központokat, valamint menedékhelyeket a családon belüli erőszak áldozatainak.

Rovatok