Index Vakbarát Hírportál

Káoszra figyelmeztet az algériai elnök

2019. március 8., péntek 14:32 | aznap frissítve

Harmadik hete az utcán tiltakoznak Abdul-Azíz Buteflika algériai elnök ötödik választási ciklusa ellen Algériában. Csütörtökön fekete talárt viselő jogászok vonultak az alkotmánybíróság épülete elé, mert a szélütése miatt tolószékbe kényszerült, Svájcban lábadozó Buteflika nem személyesen nyújtotta be a választási bizottsághoz az áprilisi választások az induláshoz szükséges dokumentumokat, hanem kampányfőnökén keresztül, holott a választási bizottság vezetője, Abdel-Vahháb Derbál kijelentette: minden elnökjelöltnek személyesen kell benyújtania az induláshoz szükséges dokumentumokat, írja az MTI. 

Buteflika öt éve nem is nyilatkozik, csak neki tulajdonított közleményekben kommunikál. Csütörtökön például arra figyelmeztetett, hogy az áprilisi választások előtti békés tüntetésekre külföldi ügynökök szivároghatnak be, akik zendülést és káoszt szíthatnak, ez pedig  válságot és szenvedést okozhat.

A 82 éves politikus persze ezt is levélben írta, amit a hivatalos hírügynökség hozott nyilvánosságra.

Az APS algériai állami hírügynökség által közzétett közleményben Buteflika felidézte az észak-afrikai ország véres polgárháborúját a kilencvenes években. "Népünk drága és fájdalmas árat fizetett az ország egységének megőrzése, békéjének és stabilitásának helyreállítása érdekében nemzetünk véres tragédiáját követően".

Buteflika közleményében kifejezetten a nőket kérlelte, hogy segítsenek megőrizni az ország stabilitását.

A tüntetők azonban követelik, hogy Buteflika hagyjon fel a politizálással és adja át a hatalmat. A tüntetők között vannak értelmiségiek, az előző kormány és az ellenzék politikusai, diákok, tanárok, ügyvédek, nők és férfiak és munkások is, konzervatívok, iszlamisták együtt, nők farmerban, kifestve, foglalta össze az CNBC-nek egy elemző. Nemcsak Bureflika távozását, hanem generációs változást is szeretnének a kormányzásban.

Péntekre is óriástüntetést szerveznek, a helyi hírek szerint leállították a busz- és egyéb tömegközlekedést, Algír belvárosában pedig vízágyukat lehet látni.

Rovatok