Index Vakbarát Hírportál

A Pentagon kiakadt Törökországra

2019. március 8., péntek 23:52

Az amerikai védelmi minisztérium szerint súlyos következményei lesznek Törökországra nézve, ha valóra váltja a tervét, és valóban Oroszországtól vásárol rakétarendszert – írja a CNN.

Törökország az S-400-as rakétarendszerből vásárolna be az oroszoktól, de ha ez megvalósulna, az Charles Summers Pentagon-szóvivő szerint aláásná az amerikai-török katonai együttműködést. Egy konkrét következményt is belengetett: ha összejön az orosz ügylet, a törökök lemondhatnak az amerikai F-35-ös vadászgépekről és Patriot rakétavédelmi rendszerről.

Törökország már régóta szeretné beszerezni az F-35-ösöket, de ezt az amerikai kongresszusban többen is ellenzik. Ezzel együtt török pilóták jelenleg is gyakorlatoznak a vadászgépekkel Arizonában. A fejlesztő Lockheed Martin szerint a törökök száz darab gépet szeretnének venni.

Az amerikaik attól tartanak, hogy ha Törökország integrálná a légvédelmi rendszerébe az orosz S-400-ast, akkor az képes lenne féltve őrzött technikai információkat gyűjteni az amerikai vadászgépekről az oroszoknak.

Rovatok