Index Vakbarát Hírportál

A mogorva kertész, aki puskaport töltött a tűzifába

2019. március 9., szombat 22:01 | aznap frissítve

A németországi Mehlingen csendes kis falu Kaiserslautern mellett. Itt élt egy faházban a kertépítéssel foglalkozó Bernhard Graumann. Az 59 éves férfit március elsején reggel a felesége holtan találta. Öngyilkos lett.

Ugyanezen a pénteki napon a Mehlingentől 4 kilométerre lévő Enkenbach-Alsenbornban éppen a rendelőjébe igyekezett egy 64 éves családorvos. Ahogy odaért, valami furcsát látott meg a földön. Felvette a gyanús tárgyat, mire felrobbant a rendelője ajtajára erősített pokolgép. A férfi a rendelője lépcsőjén halt meg.

Két nappal később a Mehlingentől mindössze 10 kilométerre fekvő Otterbergben történt szokatlan eset: egy ház fatüzelésű kályhája robbant fel. A detonációtól egy 37 éves nő és a négyéves lánya sérült meg súlyosan, de nem életveszélyesen. A rendőrség szerint egy olyan fahasáb került be a kályhába, amelyben valaki robbanóanyagot rejtett el. 

Anyagi és személyes viták

Hamar egyértelművé vált, hogy összefüggés van a három eset között. Az öngyilkosságot elkövető kertésszel kapcsolatban állt az orvos és a másik család is, amelynél felrobbant a kályha. A rendőrség is megerősítette, hogy anyagi, illetve személyes természetű vitájuk volt a kertésszel.

A rendőrség átkutatta a kertész takaros faházát, ahol lőport, fegyver és bomba készítésére alkalmas eszközöket találtak. Ezután igencsak nyugtalanító figyelmeztetést adtak ki: mindenki legyen óvatos, aki valaha, akár évekkel vagy évtizedekkel korábban kapcsolatba került a kertésszel, és bármilyen természetű konfliktus alakult ki közöttük.

A rendőrségnek ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy a kertész öngyilkossága előtt komoly előkészületeket tett, és bosszút akart állni egykori haragosain. Mindenkit arra figyelmeztettek, hogy ne csak a kertben található dolgokra, tűzifára figyeljen oda, hanem ne vegyen át olyan postán érkező csomagot sem, amit nem ő rendelt. 

Ha ez felrobban, ott emberek halnak meg

A rendőrséghez már legalább száz bejelentés érkezett. A tűzszerészek több házat vizsgáltak át kutyákkal, a házaknál tárolt tűzifát pedig egy speciális röntgenkészülékkel világították át. Szerdán aztán a szintén Mehlingen közvetlen szomszédságában fekvő faluban, Fischbachban egy professzionális módon átalakított tűzifahasábot találtak, amelynek a belsejében robbanóanyag volt. A fadarab annyira veszélyes volt, hogy a helyszínen semmisítették meg. 

A rendőrség azt közölte: a fahasáb belsejét olyan profin töltötték fel nagy robbanóerejű puskaporral, hogy azon kívülről semmi sem látszik. Ha egy ilyen felrobban a kályhában, ott emberek halnak meg, mondta egy rendőrségi illetékes.

Ezt a fahasábot történetesen egy olyan nő házánál találták, akinek korábban szintén üzleti vitája volt a kertésszel. A nő szerencséje, hogy az utóbbi időben az Egyesült Államokban élt, és nem tartózkodott otthon.

Elöltöltős puskával lőtt rá valakire

A kertépítéssel foglalkozó Bernhard Graumannt magának való, bogaras, sértődékeny és ingerlékeny embernek ismerték a faluban. Eddig egyetlen kép jelent meg róla a német sajtóban, de egyelőre az sem biztos, hogy ez őt ábrázolja.  

A férfi amatőr archeológus volt, fosszíliákat gyűjtött. Másik hobbiját a középkori fegyverek jelentették. „Szeretett lövöldözni” – mondta róla a falu polgármestere. Graumann tagja volt egy középkori hagyományőrző egyesületnek, amelynek régi, elöltöltős puskákat és pirotechnikai eszközöket készített.

A férfi egy középkori ágyút is öntött magának, amelyet aztán a kaiserslauterni szilveszterek alkalmával néha el is sütött mindenféle engedély nélkül. A 2009-es szilveszteren egy elöltöltős puskával adott le lövéseket, emiatt robbanóanyaggal és lőszerrel való visszaélés miatt kapott pénzbüntetést.  

De ennél sokkal komolyabb összetűzése is volt a törvénnyel. 1985-ben egy elöltöltős puskával lőtt rá egy férfira, akit meglátott korábbi barátnője oldalán. A meglőtt férfi részlegesen lebénult, több évnyi rehabilitáció után is csak nehezen volt képes újra járni. Graumannt 3 év börtönre ítélték, kilenc hónap után kedvezménnyel szabadult. 

Segítőkész is tudott lenni

A férfi a börtönbüntetése letöltése után a fosszíliagyűjteményét a Bad Dürkheim-i múzeumnak adományozta. Dolgozott is a múzeum alkalmazottjaként, de a kilencvenes évek közepén felmondtak neki. 

A falu polgármestere szerint ugyanakkor a mogorvának és hirtelen haragúnak ismert férfi segítőkész is tudott lenni. Felajánlotta például segítségét a Németországba érkező menekülteknek, és a házával szembeni telken fel akart építeni egy klubházat a középkori hagyományőrző egyesületnek, de ez a projekt végül az egyesületen belüli ellentétek miatt nem valósult meg.  

Graumann 2018-ban kiszállt a középkori hagyományőrző egyesületből, és eladta gyűjteményét. A polgármester úgy tudja, az utóbbi időben „alkoholfogyasztással összefüggő betegségben” szenvedett. 

Rovatok