Index Vakbarát Hírportál

Újabb támadás érte Kongóban az egyik ebolás betegeket kezelő központot

2019. március 9., szombat 23:23

Megint támadás érte az ebolás betegeket kezelő központot a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Butembóban, a Mai-Mai nevű lázadó milícia és a létesítményt védő biztonsági erők összecsapásában meghalt egy rendőr és az ápoló személyzet több tagja is megsebesült, írja az MTI.

A város polgármestere, Sylvain Mbusa Kanyamanda szerint ugyanazt a létesítményt érte támadás, amelyet február végén egyszer már felgyújtottak ismeretlen fegyveresek, és ami miatt az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet felfüggesztette tevékenységét a térségben.

A központot, amely egy hete kezdett ismét betegeket fogadni, a kongói egészségügyi tárca üzemelteti az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) és az ENSZ Gyermekalapjával (UNICEF) együttműködve.

Kanyamanda szerint a Mai-Mai fegyvereseinek támadását sikeresen visszaverték, és a rendőrök egy sebesült fegyverest elfogtak.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője is elment a központba, aki úgy fogalmazott:

Megszakad a szívem, ha arra gondolok, hogy egészségügyi dolgozók sebesültek meg és meghalt egy rendőr a mai támadásban, miközben még azokat siratjuk, akik a korábbi támadásokban vesztették életüket az egészséghez való jog védelmében (...) Nincs más választásunk, mint folytatni az emberek megsegítését, akik a legsebezhetőbbek közé tartoznak a világon"

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint az afrikai ország keleti felében hét hónapja pusztító járványban eddig 569-en haltak meg, és 907-en kapták el a vérzéses lázzal járó vírust. A betegség elleni küzdelmet nehezíti, hogy a járvány fegyveres harcok sújtotta területeken tombol.

A WHO szerint a segélymunkásokat sok helyen bizalmatlansággal fogadják a hagyományos gyógymódokat előnyben részesítő, és rémhíreket terjesztő helyi lakosok.

A butembói központ mellett nemrég egy katwai klinikát is támadás ért.

Az ország északkeleti részén évek óta dúl a konfliktus a különböző fegyveres csoportok között, dacára a kongói hadsereg és a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) jelenlétének.

Rovatok