Index Vakbarát Hírportál

A kormány szerint 7, férje szerint 38 évet és 148 korbácsütést kapott az iráni ügyvédnő

2019. március 11., hétfő 21:32 | aznap frissítve

Hét év börtönbüntetésre ítélték Iránban az emberi jogi ügyekben ismertté vált, Szaharov-díjas Naszrín Szotudeh ügyvédnőt – írja az MTI. A hír forrása a félhivatalos iráni ISNA hírügynökség volt, az ügyvédnő férje azonban a Facebookon azt írja, hogy feleségét 38 év szabadságvesztésre és 148 korbácsütésre ítélték. 

A nő ügyvédje szerint az 55 éves Naszrín Szotudeht tavaly júniusban tartóztatták le kémkedés, rendszerellenes propaganda terjesztése és Irán legfelsőbb politikai és vallási vezetője, Ali Hamenei ajatollah megsértése vádjával.

Naszrín Szotudeh mások mellett a hidzsáb kötelező viselése ellen és az öltözködés szabadságáért küzdő aktivistákat is képviselt. Az öltözködés szabadságáért tüntetve számos iráni nő vonult utcára 2017 végén és 2018 elején.

Az ISNA szerint az 55 éves jogvédő öt évet kapott rendszerellenes szervezkedés címén, további kettőt pedig az ország legfelsőbb vezetőjének, Ali Hamenei gyalázása miatt. Az ítélet nem jogerős.

Az aktivistát múlt szerdán a távollétében ítélték el, miután megtagadta a részvételt a teheráni forradalmi bíróságon lefolytatott tárgyaláson, mert nem választhatta ki védőjét.

Szutodeh férje, Reza Handan ezzel szemben azt írja Facebook oldalán, hogy feleségét 38 évre és 148 korbácsütésre ítélték. A Reuters szerint Ali Hamenei a múlt héten Ebráhim Raiszi keményvonalas imámot nevezte ki az igazságszolgáltatás élére, célja ezzel a mérsékelt politikusok befolyásának aláásása az iszlám köztársaság bonyolult, többpilléres hatalmi struktúrájában. Raiszi volt 1988-ban egyike annak a négy saría bírónak, akiknek köze volt a politikai ellenfelek és disszidensek tömeges kivégzéséhez. A néhány hónapig tartó politikai tisztogatásban több ezer ember halt meg.

Rovatok