Index Vakbarát Hírportál

Nem indult el ötödszörre az elnök, aki ellen hetek óta tüntetnek Algériában

2019. március 11., hétfő 19:03 | aznap frissítve

Nem indult el ötödszörre elnökségért Algériában Abdul-Azíz Buteflika - írta a France24.com . A portál szerint a politikus azt is bejelentette, hogy elhalasztják az április 18-ra kitűzött elnökválasztás. Buteflika ugyanakkor politikai és gazdasági reformokat ígért, valamint hivatala azt közölte, hogy hamarosan átszervezik a kormányt, és népszavazásra bocsájtanak egy új alkotmányt.  A bejelentést követően az MTI szerint algériai székhelyű Ennahar TV közölte: lemondott Ahmed Ujahja miniszterelnök.

Buteflika újrázási szándéka ellen február közepe tüntettek Algériában. A regnáló elnök egészségi állapota erősen megromlott, de ő ennek ellenére is elnök akart maradni. 

A szélütése miatt tolószékbe kényszerült, Svájcban lábadozó Buteflika nem személyesen nyújtotta be a választási bizottsághoz az áprilisi választások az induláshoz szükséges dokumentumokat, hanem kampányfőnökén keresztül, holott a választási bizottság vezetője, Abdel-Vahháb Derbál kijelentette: minden elnökjelöltnek személyesen kell benyújtania az induláshoz szükséges dokumentumokat - írtuk korábbi cikkünkben. 

A tüntetések mellett erőszakos zavargások is voltak az észak-afrikai országban. Múlt hét pénteken például felgyújtották és fosztogatták Algéria legrégibb múzeumát, az algíri Nemzeti Régészeti és Iszlám Művészeti Múzeumot. 

Buteflika legutóbb 2014-ben nyert az elnökválasztáson, akkor 81,5 százalékot kapott

Rovatok