Index Vakbarát Hírportál

Megtalálták a lezuhant etióp gép feketedobozát

2019. március 11., hétfő 11:40

Megtalálták a vasárnap Etiópiában lezuhant utasszállító gép feketedobozát – adta hírül a BBC. Ez a készülék rögzíti a repülési adatokat és a pilótafülkében elhangzottakat. 

Az Ethiopian Airlines gépe röviddel  felszállás után zuhant le Addisz-Abeba közelében. A fedélzeten tartózkodó nyolcfős személyzet és a több mint 30 országból származó 149 utas mind életét vesztette. Az utasok között volt egy szlovák politikus családja is.

A baleset helyi idő szerint vasárnap reggel 8:44-kor történt, hat perccel azután, hogy a gép felszállt az etióp fővárosból.

Bár egyelőre nem ismerik a katasztrófa okát, az etióp légitársaság, a kínai polgári légiforgalmi hatóság és a Cayman Airways karibi légitársaság bejelentette, hogy a szerencsétlenül járt típusból, a Boeing 737 MAX 8-ból egyelőre egyetlenegy sem repülhet.

2010-ben szintén az etióp légitársaság gépe  zuhant le , akkor kilencven emberrel a fedélzetén. A gép röviddel a felszállás után a tengerbe zuhant, a katasztrófa a libanoni partoktól néhány kilométerre történt. És pontosan ugyanez a típus zuhant le az indonéz Lion Air gépeként 13 perccel a felszállás után tavaly, 189 ember halt meg abban a katasztrófában.

Rovatok