Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó az Európai Bizottság egyik belső anyagával riogat, a bizottság reagált

2019. március 11., hétfő 16:20

Az Európai Unió polgárainak joguk van tudni, hogy az Európai Bizottság a hátuk mögött milyen titkos terveket készít, hogy még inkább aláássa a kontinens biztonságát, ezt mondta az MTI beszámolója szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. Az Európai Bizottság közleményben reagált rá.

Szijjártó Pétert arról a dokumentumról kérdezték, amelyet az Európai Bizottság Jogi Szolgálata készített az ENSZ decemberben elfogadott migrációs jogi csomagjának következményeiről. "Ez Brüsszel eddigi legsúlyosabb hazugsága migrációügyben" - mondta Szijjártó, és azt is bejelentette, hogy kezdeményezte, hogy az uniós külügyminiszterek következő, jövő heti tanácskozásán rendkívüli napirendi pontban tárgyaljanak arról, hogy az Európai Bizottság felhatalmazása alapján milyen titkos terveket készítettek eddig a migrációról, azoknak mi a céljuk, továbbá hozzák azokat nyilvánosságra és fejezzék be a tervkészítést.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, köztudott volt Brüsszel azon szándéka, hogy minden európai ország torkán le akarja nyomni az ENSZ globális migrációs csomagját. Az ENSZ-ben tavaly szinte minden vita erről a csomagról szólt, amelyet Magyarország az első uniós országként utasított el, majd végül nyolc másik európai ország is így döntött.

Az Európai Bizottság egy közleményben reagált Szijjártó szavaira. Azt írják, "az elmúlt napokban nyilatkozatok jelentek meg a magyar sajtóban az Európai Bizottság egy belső munkaanyagával kapcsolatban, mely a migrációról szóló globális megállapodással foglalkozik.

Az Európai Bizottságon belül folyamatosan sokféle feljegyzés készül az összes szakpolitikai területen. Ezek a belső anyagok semmiképpen nem képviselik a Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság világos álláspontot képvisel az ENSZ migrációról szóló globális megállapodását illetően. A migrációról szóló globális megállapodás jogilag nem kötelező erejű. Nem teremt törvényes jogot a migrációra, és nem célja ösztönözni az irreguláris migrációt. Ezzel szemben arra irányul, hogy fellépjen az irreguláris migráció, valamint az embercsempészet és –kereskedelem ellen.

A megállapodás a részt vevő államok számára sem a nemzeti, sem a nemzetközi jog alapján nem keletkeztet semmiféle jogi kötelezettséget. Az egyes országok továbbá szabadon dönthetnek arról, részt kívánnak-e venni a végrehajtásában, vagy sem" - áll a közleményben.

A kormány legfrissebb tájékoztató kampányáról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Rovatok