Index Vakbarát Hírportál

Szemétben tartotta kislányát a jól ápolt moszkvai anyuka

2019. március 12., kedd 09:43

Embertelenül tartott kislányra bukkantak az orosz hatóságok egy szeméttel zsúfolásig megtelt moszkvai lakásban. A sajtóban Mauglinak elnevezett lányka beszélni sem tud, anyja étel, ital, gyakran fűtés nélkül hagyta magára. 

A rendőrség az ötéves gyermek életének veszélyeztetése miatt indított eljárást a 45 éves édesanya ellen, de felvetődik a gyámügy és a rendőrség felelőssége is az ügyben, amelynek évek óta véget vethettek volna. A vizsgálat a hatóság szerepére is kiterjed.

Pedig a lakóközösség nem volt egészen tétlen: korábban is szóltak az ismeretlen eredetű gyereksírás miatt az ügyeletes rendőrnek is, ám az nem reagált a jelzésekre. A gyámügy egyelőre annyival intézte el felelősségét, hogy az asszony nem fordult hozzájuk segítségért.

Végül mégis a szomszédok újabb hívására jött ki a rendőrség és hatolt a bűzt árasztó lakásba.  „A nő azt mondta, valami gondja van a lefolyóval, ennyiben maradtunk” – mondta az egyik szomszéd.

A kislányt fizikailag elfogadható állapotba hozták a kórházban, ahol

kezelték a nyakán lévő sebet is, amelyet a bőrébe nőtt hajgumi okozott.

Pszichésen azonban a gyerek felépüléséig hosszú az út, és bizonyosan maradandó nyomokat hagy fejlődésében.

Ágyban nem tud aludni, a víztől fél, rágni nem tud – mondta egy kórházi szakember a Rosszija tévécsatornának. Mozgása, idegrendszeri fejlődése súlyosan elmarad a korának megfelelőtől.

A szomszédok elmondása szerint az édesanya gyerekkorától a lakásban élt szüleivel, akik már évekkel ezelőtt meghaltak. Az utóbbi időben azonban csak rövid időt töltött a lakásban. „Mindenki mellett szótlanul elszaladt, néhány percet volt otthon, aztán elment” – mondta egy másik szomszéd a Ren TV-nek.

A rendőri helyszínelés idején megérkezett a lány anyja is, aki a felvételeken és a szomszédok elmondása szerint is inkább ápolt, rendezett külsejű volt, éles ellentétben a lakással és azzal, ahogyan gyerekét tartotta. A szomszédok úgy tudják, különösen az utóbbi hónapokban volt sokat távol, amióta megismerkedett egy büntetett előéletű férfival. Igaz, a világtól elzárt kislány pokla születése óta tart, nem anyja új ismeretségével kezdődött. A gyerek apja régóta nem nézett felé, egyelőre nincs arról szó, hogy az ő jogi felelőssége felmerült volna.

Rovatok