Index Vakbarát Hírportál

Trump: Manapság túl bonyolultak a repülők a repüléshez

2019. március 12., kedd 15:54 | aznap frissítve

Az amerikai elnök a cikkünk címében olvasható véleménnyel kommentálta a Twitteren a Boeing-krízist, miután hétvégén, 150 utassal a fedélzetén lezuhant egy Boeing 737 MAX 8 repülőgép Etiópiában, és a balesetet senki sem élte túl. Ugyanilyen típusú repülő zuhant le tavaly októberben Indonéziában, akkor 189 ember vesztette életét.

Airplanes are becoming far too complex to fly. Pilots are no longer needed, but rather computer scientists from MIT. I see it all the time in many products. Always seeking to go one unnecessary step further, when often old and simpler is far better. Split second decisions are....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 12, 2019

Azután írta a Twitteren ezt az Egyesült Államok elnöke, hogy kedden több ország döntött úgy, nem használja a Boeing 737 MAX 8 típusú repülőit, amíg nem tisztázódik, hogy pontosan mi is történt a lezuhant etióp repülővel. Kína, Indonézia és Etiópia rögtön a balesetet követően jelezte a repülési tilalmat, amihez azóta több ország is csatlakozott, egyebek mellett az Egyesült Királyság is.

A Boeing 737 MAX 8 típust világszerte használják, többnyire közepes távolságokban, az európai utasok általában az Egyesült Államok keleti partjára – főleg New Yorkba – tartó járatokon találkozhatnak vele. Ilyen gépei vannak többek közt a lengyel LOT, az izlandi Icelandair, az amerikai Southwest és American Airlines, a kínai Air China és az argentin Aerolínas Argentinas légitársaságoknak.

Rovatok