Index Vakbarát Hírportál

Évek óta támadják kínai hekkerek az amerikai haditengerészetet

2019. március 13., szerda 08:15

Egy bizalmas jelentés szerint az amerikai haditengerészetet és partnereit folyamatosan érik a kínai és más külföldi hekkertámadások.

- számolt be a haditengerészeti minisztérium 57 oldalas összefoglaló jelentéséről magyar idő szerint szerda hajnalban a The Wall Street Journal (melyet az MTI szemlézett), melynek munkatársa betekinthetett az amúgy nem nyilvános dokumentumba.

A Richard Spencer haditengerészeti miniszter kérésére a múlt héten elkészült jelentés szerint a hackereknek már titkos nemzetbiztonsági adatokhoz is sikerült hozzáférniük. A haditengerészet tisztjei nem voltak felkészülve a veszélyek felderítésére és elhárítására; nem látták előre, hogy ellenséges támadások érik a védelmi ipart és beszállítóit, és nem informálták partnereiket sem a kiberfenyegetésekről. A jelentés összeállítói úgy vélik, hogy

a tisztségviselők nem is nagyon értik és mérik fel a károk mértékét.

A jelentés szavait idézve

A globális versenytársak és ellenségek éveken keresztül büntetlenül támadhatták és fel is törhették a partnerek számítógépes rendszereit, és ezek a vállalatok, függetlenül attól, hogy milyen viszonyban állnak a minisztériummal, változatlanul kiberostrom alatt állnak.

A dokumentum kiemeli Kína és Oroszország aktivitását, és megállapítja, hogy Peking a kibertámadások révén "felbecsülhetetlen rövid- és hosszú távú katonai előnyökre tett szert, következésképpen megváltoztatja a globális hatalmi egyensúlyt", és

a kibertámadások végső soron veszélyeztetik az Egyesült Államok katonai vezető szerepét.

Rovatok