Index Vakbarát Hírportál

Megszüntetné a pálmaolaj bioüzemanyagként való felhasználását az Európai Bizottság

2019. március 13., szerda 19:35

Az Európai Bizottság szerdán közzétette a megújuló energiaforrásokra vonatkozó kritériumait, melyekből kiderült, a testület környezetvédelmi okokból fokozatosan megszüntetné a pálmaolaj bioüzemanyagként történő felhasználását – írja az MTI.

A közzétett adatok értelmében a pálmaolaj felhasználásának mértéke 2023-ig nem haladhatja meg az idei szintet, onnantól kezdve pedig ezt 2030-ig nullára kell csökkenteni. A dolog hátterében az áll, hogy a környezetvédők szerint a pálmaolaj előállítása az őserdők irtásával jár és komolyan veszélyezteti az élővilág faji sokszínűségét. Az ültetvények közel 200 súlyosan veszélyeztetett faj, köztük

A Transport & Environment nevű nemzetközi civil szervezet mérföldkőnek nevezte az intézkedést de azt is kiemelték, hogy nem teljes a győzelem, amíg a szójababolajra nem vonatkozik hasonló szabályozás. Szakértők szerint ugyanakkor a döntés várhatóan komoly tiltakozást fog kiváltani a globális pálmaolaj-termelés legnagyobb részét adó Indonézia és Malajzia részéről.

Ez egyébként már korábban is kiderült: a francia kormányzat már 2020-tól megtiltaná a pálmaolaj bioüzemanyagként való felhasználását, Malajzia pedig erre válaszul belengette a Franciaországból érkező import korlátozását.

Az EU társjogalkotó szerveinek – vagyis a tagállami kormányok tanácsának és az Európai Parlamentnek – két hónapja van arra, hogy megfogalmazzák ellenvetésüket, a szabályozás ezt követően lép majd életbe.

Rovatok