Index Vakbarát Hírportál

Kaliforniában felfüggesztették a halálbüntetést

2019. március 14., csütörtök 16:06 | aznap frissítve

Felfüggesztette a halálbüntetés végrehajtását Kaliforniában Gavin Newsom kormányzó, ezáltal több mint 700 ember kikerült a halálsorról az Egyesült Államok legnépesebb államában. Az intézkedést hevesen elítélte Donald Trump amerikai elnök.

Newsom szerdai sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugati világban Kaliforniában a legnagyobb a siralomházban sínylődők száma. Beszélt az amerikai igazságszolgáltatási rendszer faji és gazdasági egyenlőtlenségeiről, amelyek szerinte igazságtalan helyzeteket idéznek elő.

Gazdasági érveket is felhozott a halálbüntetés ellen - mint mondta, Kaliforniának több milliárd dollárjába kerül a halálbüntetés alkalmazása -, de azt is hangsúlyozta, hogy az államhatalomnak nincs erkölcsi alapja elvenni emberek életét.

"Ismerem azt a véleményt, hogy szemet szemért, fogat fogért, de nemi erőszakot nem nemi erőszakkal torlunk meg, és ha valaki öl, az még nem ok arra, hogy megöljük, mert jobbak vagyunk ennél" - mondta. A kormányzó rendelete hivatali ideje alatt lesz érvényes. A rendelet értelmében a halálra ítéltek életük végéig börtönben maradnak.

Newsom azt mondta, megfontolja, hogy a halálos ítéleteket át fogja változtatni életfogytig tartó börtönbüntetésre, és azért küzd majd, hogy az államban eltöröljék a halálbüntetést. A kaliforniaiak népszavazáson már kétszer elutasították a halálbüntetés eltörlését, de egy bíróság 2006-ban moratóriumot hirdetett ki erre a büntetési nemre, és ez a befagyasztás hamarosan érvényét veszti.

A kaliforniai törvényhozásban a demokrata párti képviselők beterjesztettek egy indítványt, miszerint jövőre ismét népszavazást tartanának a halálbüntetés eltörléséről. Donald Trump elnök a Twitteren élesen bírálta a tavaly megválasztott kormányzó intézkedését: "A kaliforniai kormányzó a szavazók véleménye ellenében megakadályozza 737 hidegvérű gyilkos halálbüntetésének végrehajtását. A mindig elfelejtett áldozatok családtagjai és barátai azonban nincsenek elragadtatva ettől, és én sem" - írta.

Az Egyesült Államok 19 állama és a főváros, Washington már korábban eltörölte a halálbüntetést, több másik pedig felfüggesztette az ilyen büntetés végrehajtását. A többi államban, szövetségi szinten és a fegyveres erőknél azonban még alkalmazzák.

(MTI)

Rovatok