Index Vakbarát Hírportál

Kurz: Ha elfordul az EU a Nyugat-Balkántól, harmadik országok töltik be a vákumot

2019. március 14., csütörtök 17:45

Európa a 20. század talán legnagyobb vívmányaként a liberális jogállam és a szabad demokrácia kontinense lett, de több újító szellemre és bátorságra van szüksége, az Európai Uniót (EU) pedig a "kevesebbet hatékonyabban" elv alapján kell továbbfejlesztenie - mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár az EU reformjáról szóló írásában. 

Az Európai Néppárthoz tartozó Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke szerint tudatosítani kell, hogy

nem magától értetődő az a biztonság, véleményszabadság, jogállamiság és jólét, amelyben élünk.

Az Emmanuel Macron francia államfő javaslatára válaszoló, a Die Welt csütörtöki számában közölt írás fontosabb megállapításai közé tartozik, hogy

A kancellár szerint Inkább az újító szellem, az innováció erősítésére kellene törekedni, így az autóiparban, a munkahelyek szempontjából az európai gazdaság egyik legfontosabb ágazatában gondoskodni kell arról, hogy ugyanúgy meglegyen az elektromos autók és az akkumulátorok fejlesztéséhez szükséges tudás, mint a belső égésű motorok esetében, mert ha ezzel a tudással csak Ázsia rendelkezik, a munkahelyek is oda vándorolnak.

Kurz kiemelte, hogy az EU működését abba az irányba kell terelni, hogy legyen kevesebb szabály, de azok legyenek betartva. A költségvetési politikában, a menekültügyet szabályozó dublini megállapodással összefüggésben, vagy éppen a jogállamiságot illetően a túl sok kivétel a hitelességet, és a biztonságos működést is aláássa. 

Sebastian Kurz arról is írt, hogy az EU nem fordulhat el a Nyugat-Balkántól, különben "vákum keletkezik, amelyet harmadik országok, például Kína, Oroszország vagy Törökország tölt majd be". A nyugat-balkáni országok elkötelezettek az EU értékei iránt, és a térség stabilitása az EU alapvető érdeke. 

(MTI)

Rovatok