Index Vakbarát Hírportál

Nincs több halasztás, Francónak mennie kell

2019. március 15., péntek 17:08 | aznap frissítve

Biztosan mennie kell Francisco Franco spanyol diktátor maradványainak az Elesettek Völgyéből, számolt be a Reuters. A spanyol kormány még tavaly szeptemberében szavazta meg, hogy mennie kell Franconak, mivel sokak szerint a tábornok a fasizmus és a diktatúra jelképe. 

Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco diktatúrája.  Uralma, a monarchista-nacionalista jobboldali és a köztársaságpárti baloldali erők között zajló polgárháborút követően kemény megtorlásokkal kezdődött, több ezer embert bebörtönöztek, legalább 30 ezer embert kivégeztek. 

Spanyolország szocialista kormánya februárban ultimátumot adott a diktátor családjának, hogy találjanak új helyet a felmenőjüknek.A család mindent megpróbált elkövetni, hogy megakadályozza vagy, ha nem sikerül, akkor hátráltassa a maradványok elmozdítását. A család még mindig reménykedik benne, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság beavatkozik az ügybe, de a bíróság nem adta semmi jelét, hogy foglalkozna a dologgal. 

Francót a felesége mellé temetik újra Mingorrubio El Pardóban, egy állami temetőben, ahol sok politikai szereplő nyugszik, az esemény nem lesz nyilvános a média számára. 

 

Rovatok