Index Vakbarát Hírportál

Először vétózott Trump, marad a szükségállapot

2019. március 15., péntek 21:46 | aznap frissítve

Először élt a vétójogával Donald Trump amerikai elnök pénteken, amikor megvétózta azt a javaslatot, ami megszüntette volna a déli határra meghirdetett szükségállapotot, adta hírül a CNN. Trump azután hirdetett szükségállapotot – ami rendkívüli eseménynek számít az USA történetében – hogy nem szavazta meg a kongresszus a déli határra tervezett falához a költségvetést, a vitában sok republikánus is az elnök ellen volt. 

A szenátusban 53-47 a delegáltak aránya a republikánusok javára, a szükségállapot leállításáról szóló szavazáson pedig 59-41-re győztek a Trump ellenében született javaslatok, vagyis 12 republikánus szenátor a demokratákkal együtt szavazott.

A Trump ellen szavazó szenátorok között van többek között Marco Rubio, aki korábban a republikánus elnökjelölti pozícióra pályázott és Mitt Romney is, aki pedig elnökjelölt is volt a párt színeiben.

"A kongresszus szabadon dönthet erről a határozatról és nekem az a kötelességem, hogy ezt megvétózzam. Büszkén vétózom meg" – mondta az elnök az MTI értesülései szerint. 

A pénteki eseményen a határőrség képviselői és olyan családok voltak Trump mellett, akiknek nem regisztrált bevándorlók ölték meg a családját. 

Rovatok