Index Vakbarát Hírportál

Ötven aktivistának és ellenzékinek adott kegyelmet az azeri elnök

2019. március 16., szombat 19:30

Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök kegyelemben részesített szombaton ötven emberi jogi aktivistát és ellenzékit. A szabadon engedett emberek között van Fikrat Faramasoglu újságíró, valamint a Nida ifjúsági mozgalom két tagja, Gijas Ibrahimov és diáktársa, Byram Mammadov, de szabadon engedték a korábbi egészségügyminisztert, Ali Inszanovot is. Az elnöki intézkedés értelmében szabadon engednek 14 fogva tartott külföldit is, három grúz, két orosz, két nigériai, valamint 1-1 üzbég, iráni, fehérorosz, törk, kameruni és indiai személyt.

A szombaton kihirdetett intézkedés része egy nagyobb, 431 ember érintő amnesztiának. Emberi jogi szervezetek rendszeresen bírálják az ellenzék és a média elnyomásáért. Januárban az Európai Parlament elítélte az ellenzék üldözését Azerbajdzsánban, továbbá követelte a politikai foglyok azonnali és feltétel nélküli szabadon engedését.

A mostani amnesztiának viszont valószínűleg nem ehhez van köze, hanem ahhoz, hogy március 21-én tartják majd a perzsa újévet (noruz), amit Azerbajdzsánban is megünnepelnek, ennek alkalmából pedig rendszeresen szoktak rabokat szabadon engedni.

Ilham Aliyev negyedik elnöki ciklusát tölti Azerbajdzsán élén. Apja és hivatali elődje, Haidar Aliyev 2003-ban bekövetkezett halála óta vezeti a kaukázusi országot.

(MTI/Radio Free Europe)

Rovatok