Index Vakbarát Hírportál

Jelenleg csak nyolcan vannak az FBI top 10-es körözési listáján

2019. március 16., szombat 21:09 | aznap frissítve

A napokban ünnepelte az FBI top 10 leginkább keresett bűnöző listája a 69. születésnapját, ami nemrég szokatlan fordulatot vett, ugyanis jelenleg a top 10 leginkább keresett bűnöző listáján csupán nyolcan vannak.

Még februárban lelőtték egy tűzharcban Greg Alyn Carlsont, aki tavaly szeptember óta szerepelt a listán több, felfegyverkezve elkövetett szexuális támadás miatt. A múlt héten pedig elfogták Lamont Stephensont, aki tavaly október óta szerepelt a listán, és gyilkosság miatt körözték, megölte a menyasszonyát és a kutyáját.

Az FBI azt mondta, már dolgoznak rajta, hogy ki legyen az a két keresett személy, akik betölthetnék a fennmaradó helyeket, de azt is hozzátették, hogy nincsenek időhöz kötve a választásban, bármikor feltölthetik a listát.

A maradék nyolc szereplő közül Robert William Fishert keresik a legrégebb óta, ő 2002-ben került fel a listára. A most 57 éves brooklyni tűzoltó még 2001-ben ölte meg a feleségét és két gyerekét, majd felrobbantotta a házát.

A legismertebb név pedig valószínűleg Rafael Caro-Quinteróé, aki a mexikói Guadalajara drogkartell egyik alapítója, és azért szerepel a listán, mert 1985-ben elrabolta és megölte az amerikai kábítószer-ellenes hivatal egyik munkatársát. Az FBI történetének egyik legnagyobb vérdíját tűzték ki rá, 20 millió dollárt kaphat, aki értékes információt tud szolgáltatni a hollétéről. Tavaly óta szerepel a listán.

A top 10 legkeresettebb bűnöző listáját még az FBI első igazgatója, J. Edgar Hoover hozta tető alá, de nem teljesen az ő ötlete volt. A top 10-es listát azután találták ki, hogy egy újságíró a tíz legkeményebb bűnözőről szeretett volna anyagot készíteni.

A cikk annyira népszerű lett, hogy az FBI úgy döntött, rendszeresíti a listát, mert így könnyen el tudnak érni az emberekhez. Az ötlet bevált, a listán eddig 521 bűnöző szerepelt, közülük 488-at elfogtak vagy megtaláltak, 162 embert a lakosság segítségének köszönhetően.

Az FBI-on belül külön elismerést kapnak, akik top 10-es bűnözőt fognak el. Közülük a legismertebb Scott Garriola, aki a karrierje során összesen hat top 10-es bűnözőt fogott el.

(New York Post)

Rovatok