Index Vakbarát Hírportál

Fél évig fog tartani az etióp légikatasztrófa áldozatainak azonosítása

2019. március 16., szombat 11:05 | aznap frissítve

Az Ethiopian Airlines szombaton közölte, hogy a lezuhant Boeing 737 MAX fedélzetén utazó halálos áldozatok azonosítása akár fél évig is eltarthat – írja a Reuters. 

A gépen 30 különböző ország 157  állampolgára utazott, senki sem élte túl a katasztrófát. Az Ethiopian Airlines vasárnap szertartást tervez tartani az áldozatokért Addis Ababában a Kidist Selassie néven is ismert Szentháromság Katedrálisban, ahol az ország régi vezetői közül sokan nyugszanak. 

A Reutersnek egy áldozat hozzátartozója azt mondta, egy-egy kiló, a becsapódás helyszínéről származó földet fognak eltemetni az emberek helyett a Selassie katedrálisban. A halotti bizonyítványokat két héten belül bocsátják ki az etióp hatóságok, de az áldozatok holttestére még sokat kell várni. Az összeégett, többnyire darabokban levő maradványok DNS-alapú azonosítása akár fél évig is eltarthat. 

A gép feketedobozait közben már egy szakértői csapat vizsgálja Párizsban. Egyre több jel utal arra, hogy a katasztrófát - ami már a második volt a sorban ezzel a típussal - az okozta, hogy a Boeingnél elkapkodták a 737-es MAX fejlesztését.

Rovatok