Index Vakbarát Hírportál

A szaúdi herceg tudtával működött a Hasogdzsit meggyilkoló titkos akciócsoport

2019. március 18., hétfő 09:25

Több mint egy évvel a szaúdi újságíró meggyilkolása előtt alakulhatott meg a szaúdi herceg jóváhagyásával az a titkos csoport, amelynek a feladata szaúdi disszidensek megfigyelése, elrablása, fogva tartása, megkínzása volt, hogy ezzel elhallgattassák őket - írja a New York Times amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva. 

Ez a gyorsbeavatkozású titkos csoport tartott fogva ismert nőjogi aktivistákat is tavaly. A csapat annyira elfoglalt volt, hogy a New York Times szerint annak vezetője megkérdezte a herceg egyik tanácsadóját, nem kaphatnának-e bónuszt. 

A szaúdiak tagadják, hogy létezett ilyen csoport. 

z Egyesült Államokban élő, szaúdi származású ellenzéki újságírót, Dzsamál Hasogdzsit tavaly, Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán ölték meg brutális módon. Az ügy nemzetközi felháborodást keltett, a többi közt azért is, mert sokan a Szaúd-Arábia "erős emberének" tartott Mohamed bin Szalmán trónörököst tartják a felbujtónak. A trónörököst tartja felelősnek Agnes Callamard, az ügy kivizsgálásával megbízott ENSZ-jelentéstevő is, aki újságíróknak tett nyilatkozatában februárban azt mondta, szerinte Szaúd-Arábia aláásta Törökország erőfeszítéseit arra, hogy kivizsgálja Hasogdzsi halálának körülményeit. 

Szaúd-Arábiában január elején kezdődött meg a gyilkossággal vádolt tizenegy gyanúsított pere, akik közül a végrehajtókra, legkevesebb öt emberre az ügyész halálbüntetést kért. Rijád szerint a trónörökös nem tudott előzetesen a gyilkosságról, így nem gyanúsított a perben.

(Yahoo News)

Rovatok