Index Vakbarát Hírportál

A strasbourgi elmarasztalás ellenére kitart a kormány a tankönyvpiac államosítása mellett

2019. március 19., kedd 20:48

Kedden jogerősen marasztalta el Magyarországot a tankönyvpiac államosítása miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) öttagú tanácsa, ennek ellenére az Emmi kitart a központosított tankönyvellátás ellen, derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Az EJEB keddi ítélete után csak később döntenek a kártérítésről. A perben a a Könyv-Tár Kft., a Suli-Könyv Kft. és a Tankönyv-Ker Bt. a magyarországi tankönyvkiadás- és forgalmazás 2011-es, illetve 2012-es centralizálása miatt indított eljárást.

Az Emmi közleménye kitér arra is, hogy a tankönyvellátás egységesítésével az iskolákban kizárólag oktatási-szakmai szempontok alapján történik a tankönyvek kiválasztása és megrendelése, és nem a piac nyomására, és így a szolgáltatás már nem a profitszerzésről szól. Emellett meglátásuk szerint a tankönyvellátás megújult rendszere tette lehetővé a ingyenes tankönyvprogramot is, amelynek köszönhetően az 1-9. évfolyamos diákok ingyen kapják a tankönyvet. A 2020/21-es tanévtől pedig már minden általános és középiskolai évfolyam ingyenesen kapja a tankönyveit.

Ezzel szemben az EJEB megállapította, hogy az új rendszerből, aminek átmeneti ideje is indokolatlanul rövid, másfél éves volt, sem a szülőknek, sem a diákoknak nem származott valódi hasznuk.

Rovatok