Index Vakbarát Hírportál

Megint nem engednek kikötni egy menekülthajót az olaszok

2019. március 19., kedd 09:32

A Mediterranea nevű olasz civilszervezet hajója, 49 menekülttel a fedélzetén megérkezett az olasz Lampedusa szigetéhez, de az olasz hatóságok nem engedélyezték számukra a kikötést, írja az MTI.

A több olasz és külföldi civil szervezetet tömörítő, Olaszországban bejegyzett Mediterranea Saving Human közölte, hogy a hajón 49 kimentett ember, köztük 12 kiskorú, valamint tíz fős legénység található. Az egyik utas beteg, feltételezhetően tüdőgyulladása van, ezért a Mediterranea a férfi partra szállítását kérte az olasz hatóságoktól. A szervezet hangsúlyozta, hogy a viharos tenger miatt az olasz partok számítanak a legközelebbi biztonságos kikötőnek, ahová a tengeri jog szerint a kimentett embereket szállítani kell. A Mare Ionio nevű hajó hosszú szünet után, szombaton indult el ismét a szicíliai Palermo kikötőjéből és Líbia partjainál hétfőn vette fedélzetére az embereket.

Mediterranea #SavingHumans ha soccorso, a 42 miglia dalle coste libiche, 49 persone che si trovavano a bordo di un gommone in avaria che imbarcava acqua. (Foto: Francesco Malingri) pic.twitter.com/WMQkQKvSk3

— Mediterranea Saving Humans (@RescueMed) 2019. március 18.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter az éjszaka írta alá a nem kormányzati szervezetek tengeri mentési műveleteire vonatkozó újabb olasz hatósági szabályozást, amely a tengeren kimentett emberek Olaszországba szállításának leállítását célozza.

Elsőrendű célnak továbbra is az emberéletek mentése számít, de ennek az illetékes területi hatóság koordinálásával kell történnie, a nemzetközi tengeri kutatási és mentési szabályok szerint. Bármilyen ettől eltérő magatartás a mentési művelet során előre kitervelt szándékként értékelhető az emberek Olaszországba szállítására és az emberkereskedelem elősegítésére - áll a törvényben. A nem olasz területi vizeken, nem az olasz hatóságok irányításával történő mentést követően nem lehet automatikus, hogy a mentőhajók Olaszországot választják biztonságos kikötőnek.

Nem ez az első alkalom, hogy az olasz hatóságok nem engedik kikötni a civilek mentőhajóit, év végén több mint két hétig ment a huzavona a Földközi-tenger környéki országok között, hogy hol köthet ki a Sea Watch, mire január 9-én végül Málta engedte partra szállni a 49 menekültet. Korábban az olasz parti őrség Diciotti nevű hajóján tartózkodó 179 menedékkérőt Matteo Salvini egy hétig nem engedte kikötni, majd partra szállni, miközben az olasz kormány több más politikusa is ezt szorgalmazta.

Földes András kollégánk tavaly két hetet töltött a Sea-Watch fedélzetén a líbiai partoknál, hogy lássa, valóban együttműködnek-e a civilek az embercsempészekkel - az erről készült videónkat itt tudja megnézni:

A tengeri frontvonal – Európa titkos háborúja

Napközben érkezett a hír, hogy elsüllyedt egy migránsokat szállító hajó kedden a líbiai Szabráta partjainál. Tizenöt embert sikerült kimenteni a Földközi-tengerből, őket egy líbiai kórházba szállítottak. A halottak, illetve eltűntek száma egyelőre nem ismert - közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezetre hivatkozv az MTI. Az olasz sajtó líbiai forrásokra hivatkozva úgy tudja, hogy az elsüllyedt hajón mintegy 44 menekült volt.

Rovatok