Index Vakbarát Hírportál

A dán parlamentben nem tűrik a babákat

2019. március 20., szerda 13:11

A dán törvényhozás üléséről az országgyűlés elnöke kiküldte a babájával érkező képviselőnőt. Az eset általános megdöbbenést keltett, minthogy az ország a női egyenjogúságért folyó küzdelem élharcosának számít, és az élet megannyi területén tartják prioritásnak a családbarát légkört.

Mette Abildgaard konzervatív képviselő a Facebookon számolt be arról, hogy az országgyűlés elnöke, illetve a szélsőjobbhoz sorolható Dán Néppárt korábbi vezetője, Pia Kjaersgaard, felszólította arra, hogy távolítsa el karon ülő gyermekét az ülésteremből.

A képviselő közleményében elismeri, hogy nem kért engedélyt az elnöktől arra, hogy bevigye a babáját. De azt gondolta, hogy erre nincs is szükség, minthogy korábban más képviselők már minden gond nélkül bevitték a gyerekeiket az ülésterembe. 

Korábban sosem vittem a parlamentbe a lányom, de most nem tudott rá vigyázni a férjem, én pedig nem sokkal az ülés előtt jöttem rá, hogy szavaznom kéne. [A baba] jó hangulatban volt, és cumi volt a szájában.

- idézi  Abildgaardot a Deutsche Welle. Az országgyűlési elnök egy asszisztens útján üzente meg a képviselőnek, hogy nem látják szívesen az ülésteremben a gyerekével. Majd arra kérték, hogy vigye ki az öt hónapos, Esther Marie névre hallgató gyermeket. Ő ennek eleget is tett, és egy munkatársára bízta a kislányt, míg visszaszaladt szavazni.

Kjaersgaardnak, amikor később riporterek kérdezték az incidensről, esze ágában sem volt szabadkozni, inkább beleállt a dologba:

képviselőknek kell az ülésteremben tartózkodniuk, nem babáknak és gyerekeknek

- mondta. A tudósítások megjegyzik, hogy  Mette Abildgaardnak a dán törvények értelmében egyéves, teljes fizetéssel járó anyasági szabadság járt volna, de ő úgy döntött, hogy inkább újból munkába áll. 

Rovatok