Index Vakbarát Hírportál

Ausztrália kevesebb bevándorlót hajlandó fogadni

2019. március 20., szerda 10:55 | aznap frissítve

Az eddigi évi 190 ezer bevándorlóban meghatározott kvótát július 1-től évi 160 ezerre mérséklik, ami 15 százalékos csökkentést jelent. A kommentátorok szerint a lépés hátterében az állhat, hogy Scott Morrison miniszterelnök, aki meglehetősen rosszul szerepel manapság az elégedettségi felmérésekben, így próbál szavazatokat szerezni a közelgő szövetségi választások előtt.

Az emberek ugyanis főként az emelkedő ingatlanárak és a zsúfoltság miatt elégedetlenek, amit gyakran hoznak összefüggésbe a bevándorlással, számol be a Reuters. Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a döntést alig néhány nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy a 28 éves ausztrál szélsőjobboldali Brenton Tarrant terrortámadást követett el a szomszédos Új-Zélandon két mecset ellen, ahol 50 muszlim hívőt ölt meg.

Egy nem régi közvélemény-kutatás eredményei azt mutatták, hogy a sydney-i lakosok 63 százaléka egyetért a bevándorlók számának korlátozásával. Ezért a mostani kormányhatározat értelmében a bevándorlók egy részének megtiltanák, hogy három évig a legnagyobb ausztrál városokba költözzenek. A bejelentés szerint így próbálják csökkenteni a legnépesebb települések zsúfoltságát. A korlátozás alá eső városok Sydney, Melbourne, Pearth és Gold Coast lennének. 

Másrészt viszont Ausztráliának továbbra is szüksége van a magasan képzett munkaerőre, így a hiányszakmák űzői jelentősen nagyobb eséllyel kaphatnak letelepedési engedélyt. Jennifer Westacott, az Ausztrál Üzleti Tanács vezetője elmondta, hogy miközben az ausztrál nagyvárosok lakóit frusztrálja a tumultus, a vállalkozásoknak még több munkaerőre és befektetésre lenne szükségük. 

Az ideiglenes tartózkodási engedélyek terén nem terveznek korlátozást. A 2017 és 2018 júniusa közötti időszakban 378 292 diákvízumot állítottak ki az ausztrál hatóságok.

Rovatok