Index Vakbarát Hírportál

Brexit: Theresa May csak rövid hosszabbítást kér

2019. március 20., szerda 11:00 | aznap frissítve

Theresa May brit kormányfő bejelentette, hogy hivatalos levelet írt Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének, amiben a brexit március 29-i határidejének elhalasztását kérte június 30-ig. „Miniszterelnökként nem vagyok kész június 30-on túl elhalasztani a brexitet" – jelentette ki a Sky News szerint a brit alsóházban.

Kedden brit kormányzati forrásokból azt mondták, hogy May június 30-ig kér majd halasztást, de nyitva akarja hagyni az ennél jóval hosszabb halasztás lehetőségét is. Szerdán viszont a bejelentés előtt a brit miniszterelnöki hivatal a BBC szerint már jelezte, hogy a kormányfő csak rövid halasztást fog kérni.

A Downing Street-i források szerint kell még egy kis időt adni a brit alsóháznak, de a britek már lassan három éve várják, hogy mi lesz. „Elegük van abból, hogy az alsóház nem tud dönteni, és a miniszterelnök is osztja a frusztrációjukat" – nyilatkozta az egyik forrás, ami alapján Theresa May teljes egészében az alsóházra próbálja áttolni a felelősséget a kialakult helyzet miatt.

May eredetileg azt mondta, akkor lenne szükség egy rövidebb, június 30-ig tartó hosszabbításra, ha a brit alsóházban támogatnák a már kétszer leszavazott brexitmegállapodását. Minden más esetben hosszabb halasztást vetített előre. May szerdán is arról beszélt az alsóházban, hogy előáll majd javaslatokkal egy harmadik szavazáshoz.

Múlt kedden utasították el másodszor is óriási többséggel May EU-val kialkudott megállapodását a brit kilépés feltételrendszeréről. Januárban az első szavazáson 230 fős, most 149 fős többséggel szavazták le a megállapodást. Aztán a brit képviselők egy jogilag nem mindent felülíró döntéssel azt szögezték le, hogy nem akarnak megállapodás nélküli, rendezetlen brexitet, csütörtökön pedig megszavazták, hogy a kormány a március 29-i határidő meghosszabbítását kérjeaz EU-tól.

May a két korábbi bukás ellenére várhatóan már a héten ki akart volna írni egy harmadik szavazást is ki akart volna írni az általa javasolt megállapodásról. Erre azonban nem volt lehetősége, mivel John Bercow brit alsóházi elnök hétfőn bejelentette, nem tarthat harmadszor is szavazást az EU-s kilépés feltételrendszeréről szóló megállapodásáról a mostani formájában. Bercow 1604-ig visszanyúló szabályokra hivatkozva döntött. Szerinte nagyobb változtatások nélkül nem lehet újból szavazni a megállapodásról, ha azt korábban már elutasították.

Azt nem zárták ki kormányzati források, hogy az EU-csúcs után, a jövő héten – vagyis napokkal a brexit eredeti dátuma előtt – mégis megpróbálkozzon egy újabb szavazással May (akár úgy, hogy a halasztás miatt valamilyen változtatás kerülne a megállapodásba). Korábban azt mondták kormányzati források, hogy ezt csak akkor tenné meg, ha sikerül többséget összekaparnia a megállapodás mögött előzetesen.

Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója már elmondta, hogy konkrét tervet is várnak a britektől, hogy mire kérnének hosszabbítást a britek. Bármilyen halasztási kérelmet a 27 többi tagországnak egyhangúan kell jóváhagynia. 

Arra utaló jelek is vannak, hogy nem a hét végi csúcson döntenének a tagországok a halasztásról.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke már utalt arra, hogy a csütörtök-pénteki EU-csúcson kívül lehet majd egy extra brexitcsúcs is a jövő héten. Azt újra leszögezték, hogy a kilépési megállapodást nem tárgyalják újra.

Rovatok