Index Vakbarát Hírportál

2032-re már be is lehet költözni a világ legnagyobb mesterséges szigetére

2019. március 20., szerda 12:27

Nyilvánosságra hozták a világ legnagyobb mesterséges szigetcsoportjának a tervét. A Kínához tartozó, egy hegyek által zárt félszigeten fekvő Hong Kong az iszonyatos lakáshelyzetet azzal akarja megoldani, hogy

60 milliárd fontos – azaz több mint 22 billió forintos – beruházással mintegy 1000 hektárnyi lakónegyedet hasít ki a tengerből Lantau szigetének környékén.

A projekt 2025-ben kezdődik majd, és az első lakók a tervek szerint 2032 körül költözhetnek majd be.

A Kispest nagyságú területen mintegy 260 ezer lakás – többségében önkormányzati bérlakások - építését megcélzó beruházás árát jól szemlélteti, hogy négyszer annyiba fog kerülni, mint a hong kongi reptér, és hatszor annyiba, mint a híres dubai giccssziget, a Dzsumeira Pálma (Palm Jumeirah).

A beruházás ellen már az első kapavágás előtt is ezrek tiltakoztak, a kritikusok szerint a beruházás pénzügyi és környezetvédelmi szempontból ( konkrétan kipusztulhat a környező vizekben őshonos, hiperveszélyeztetett rózsaszín delfin) is túlzott terheket ró Hong Kongra, ráadásul a nyilvánosságnak kevés beleszólása volt a tervezési folyamatba.

A mesterséges sziget ötlete egyébként már most annyira tetszik a hatóságoknak, hogy máris egy újabb, 700 hektáros mesterséges szigetet terveznek, szintén Lantau mellett. Magán a természetes szigeten van egyébként annak a 2018-ban átadott, rekordhosszúságú gigahídnak a hídfője, ami Hong Kongot Makaóval és a szárazföldi köti majd össze.

(Guardian)

Rovatok