Index Vakbarát Hírportál

Kitört a Popocatépetl

2019. március 20., szerda 10:15 | aznap frissítve

A Mexikóvárostól 65 kilométerre, délkeletre magasodó vulkán helyi idő szerint hétfő éjjel tört ki, és négy kilométer magas füst- és porfelhőt lövellt az égbe, miközben lejtőin izzó lávakövek záporoztak.

A folyamatosan a vulkán kráterének képét közvetítő térfigyelő kamera felvételein, amelyet a mexikói katasztrófavédelmi hivatal tett közzé, az látható, hogy este 21 óra 38 perckor hirtelen vakító fényjelenség kíséretében robbanás történik, majd gyorsan hamufelhő takarja el az egész hegycsúcsot.

A Popocatépetl a múltban 500-1000 évente produkált egy-egy nagy kitörést. Az 1660-as években történt erupció három napra sötétségbe borította Puebla városát a minden elborító hamu miatt. Az utóbbi 25 évben csak közepes kitörések történtek, 1996-ban meghalt a figyelmeztetések ellenére a vulkánt megközelítő öt hegymászó.

A Popocatépetl, amelynek neve aztékul azt jelenti, hogy füstölgő hegy, 1994-ben ébredt föl fél évszázados szunnyadásából. Azóta a környéken élők már hozzászokhattak a rendszeres kitörésekhez, amelyek azonban általában viszonylag veszélytelenek, és kimerülnek füstfelhők eregetésében.

Minthogy a tűzhányókitöréseket általában jellegzetes jelenségek előzik meg, a hatóságok most is jó előre figyelmeztették az embereket, hogy legalább 12 kilométeres távolságot tartsanak a hegytől.

Tudjuk, hogy a kráter felső része még tartalmaz magmát, amely eddig még nem tört elő. Az aktivitás még folytatódik. Ezért az a legfontosabb, hogy mindenki tartózkodjon a 12 kilométeres kitelepítési zónán kívül. 

- nyilatkozta Ana Lillian Martín, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem geofizikai intézetének vulkanológusa a New York Timesnak. Ezt a távolságot a korábbi, ennél erősebb kitörések alkalmával a környékre potyogó sziklák lőtávolsága alapján határozták meg. 

Rovatok