Index Vakbarát Hírportál

Svájci parlamenti képviselők tiltakoztak Kövér László látogatása ellen

2019. március 20., szerda 16:57

Botrányt okozott Kövér László magyar házelnök látogatása a svájci parlamentben, számol be róla a svájci Blick. A tudósítás szerint amikor a nemzetgyűlés szociáldemokrata elnöke, Marina Carobbio Guscetti üdvözölte a magyar delegációt, így az Országgyűlés fideszes elnökét a látogatói karzaton, a szociáldemokrata frakció, valamint a Zöldek gyakorlatilag valamennyi képviselője a magyar kormány politikája ellen tiltakozásul kivonult a svájci szövetségi törvényhozás üléséről és nem tapsolták meg Kövért.

A szociáldemokrata frakcióvezető, Roger Nordmann maga is meglepődött, elmondása szerint képviselőtársai spontán akciójáról volt szó, Orbán Viktor autokraiktus hatalomgyakorlását ugyanis nem hagyhatták szó nélkül. Nordmann megérti a kollégáit, ugyanakkor ő maga a parlament intézménye miatti tisztelete miatt nem csatlakozott a demonstrációhoz. A Zöldek is azt állították, nem volt előzetes megbeszélés, inkább csak kimentek a teremből. Balthasar Glattli zölpárti frakcióvezető szerint ugyanis nem köszönthették, avagy tapsolhatták meg Kövér Lászlót, ez volt a diplomatikusabb út, mintsem más módon tiltakozni Orbán Viktor és a Fidesz szerinte emberellenes, illiberális politikája ellen.

A Sávjci Néppárt frakcióvezetője, Albert Rösti ugyanakkor sértésként és a diplomácia alapvető szabályainak figyelmen kívül hagyásaként értékelte képviselőtársai akcióját, sőt arról beszélt, hogy inkább hálásnak kellene lenni Magyarországnak azért, mert legalább ez az egy ország betartotta a dublini szerződést, és megvédte Európa külső határait a migránsoktól.

Kövér Lászlót mindenesetre nagyon nem rázhatta meg az eset, erre lehet legalábbis következtetni abból, hogy a házelnök berni látogatásáról tudósító MTI-beszámoló egyetlen szóval sem említi a kínos perceket.

Rovatok