Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz néppárti tagságának befagyasztása esély, de utolsó esély

2019. március 21., csütörtök 08:08

A tagság „befagyasztása esélyt ad a Fidesznek arra, hogy teljes mértékben eloszlassa a kételyeket azzal kapcsolatban, hogy osztja-e az EPP közös értékeit, és hogy ezen az alapon lehetséges-e a jövőben a bizalmon nyugvó együttműködés", ugyanakkor „biztosítja, hogy a Fidesz mindennek tisztázásáig nem gyakorolhat befolyást az EPP politikai irányvonalára”.

Az MTI tudósítása szerint a német Kereszténydemokrata Unió elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer tehát üdvözölte a Fidesz felfüggesztését, sőt azt is tisztázta: az EPP egy

nagyon nyílt és demokratikus vitában kidolgozott egy közösen vállalható kompromisszumot, és most egységesen a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásra összpontosít, hogy a következő törvényhozási ciklusban is Európa legnagyobb politikai ereje legyen.

 Az osztrák kormánypártok – az osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) – eltérően ítélték meg az EPP határozatát. Othmar Karas, az ÖVP csúcsjelöltje utolsó esélyként értékelte a Fidesz számára, hogy a felfüggesztés ideje alatt egy vizsgálóbizottság fog értékelést készíteni.

Ez az utolsó, de tényleg az utolsó esély

– közölte Karas az ORF rádió műsorában, más pártok jelöltjeivel közös kerekasztal-beszélgetésen, egyben új döntőbírósági és szankciós mechanizmusokat követelt a hasonló esetek kezelésére.

Harald Vilimsky, az FPÖ főtitkára ugyanakkor ismét felajánlotta Orbán Viktor miniszterelnöknek az együttműködést. „Megaláztatásnak tartom, hogy a magyar kormányfőt így kiebrudalják pártcsaládjából, ugyanakkor nagyon örülnék, ha pártjával vállvetve együtt dolgozhatnánk egy reformfolyamaton" – tette hozzá Vilimsky.

Megírtuk azt is: abszurdnak nevezte  „Orbán Viktor felfüggesztését” az Európai Néppártból  még szerda este Matteo Salvini, a Liga olasz kormánypárt vezetője. Eközben a  másik olasz kormányerő, az Öt Csillag Mozgalom nevében nyilatkozó Laura Ferrara európai parlamenti képviselő már nevetségesnek nevezte a Néppárt kompromisszumos megoldását.

Az EPP ismételten bizonyította álszentségét, amikor egy olyan párttal állapodott meg, amelynek nézetei védhetetlenek, írta.

Rovatok