Index Vakbarát Hírportál

Theresa May: Az emberek belefásultak a csatározásokba

2019. március 21., csütörtök 00:01

A Downing Streeten tartott beszédet szerda este Theresa May, aki ezúttal elsősorban a brit képviselőket döntését sürgette, mert szerinte az emberek belefáradtak már a politikai csatározásokba – írja a BBC.

Biztos vagyok benne, hogy az embereknek elege van a politikai játszmákból, és abból, hogy csak a brexitről van szó a valódi problémák helyett. Azt akarjátok, hogy végre vége legyen a folyamat ezen részének, és én veletek vagyok ebben.

– mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy most a képviselőkön van a sor, hogy eldöntsék, hogy megállapodással, vagy anélkül akarnak kilépni, vagy esetleg maradni akarnak.

May szerint a parlament eddig mindent megtett azért, hogy ne kelljen döntést hoznia, és kizárólag arról beszéltek, hogy mit nem akarnak, de itt az ideje annak, hogy végre beálljanak az ő megállapodása mögé.

A képviselők eddig kétszer utasították el óriási többséggel a miniszterelnök kilépési megállapodását, a miniszterelnök szerdai beszéde után pedig egyre valószínűtlenebbnek tűnik, hogy a harmadik alkalommal elfogadják majd.

May ugyanis azokat a képviselőket ostorozta nagy erőkkel a beszédében, akiken egy esetleges újabb szavazás múlhat.

Ez utóbbi egyébként azért fontos, mert a briteknek az eredeti tervek szerint március 29-én kellene kilépnie az EU-ból, ha pedig nincs megállapodás, akkor jöhet a rendezetlen brexit. May ennek elkerülése végett korábban kérte a határidő kitolását június 30-áig, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azonban szerdán azt mondta, hogy erre csak akkor lesz lehetőség, ha a britek megszavazzák May megállapodását.

Rovatok