Index Vakbarát Hírportál

A katolikus egyház 395 tagját vádolják szexuális zaklatással Illinois-ban

2019. március 21., csütörtök 08:50

A Jeff Anderson és Társai ügyvédi iroda szerdán nyilvánosságra hozott egy dokumentumot, amely alapján 395 katolikus egyháztagot vádolnak szexuális zaklatással. 

A 182 oldalas dokumentumban megtalálhatóak a szexuális bűncselekményeket elkövetők nevei és fotói.

Az áldozatokat képviselő minnesotai ügyvédi iroda munkatársai szerint a szexuális visszaélések veszélye nem a múlthoz tartozik, hanem változatlanul aktuális. Leszögezték, hogy ez mindaddig így lesz, amíg nyilvánosságra nem kerül a szexuális visszaéléseket elkövető papok, szeminaristák és egyházi alkalmazottak mindegyikének neve.

Az ügyvédi iroda jelentése hangsúlyozta azt is, hogy bár négyszáz feltételezett elkövető neve már ismert, az egyházi hatóságok mégis csak az egyházkerületek tagjainak töredékét értesítették arról, hogy kik vádolhatók szexuális bűncselekményekkel.

A nyilvánosságra hozott dokumentumban megnevezettek valamennyien a mintegy kétmillió hívőt számláló chicagói érsekséghez tartozó városokban teljesítettek és teljesítenek szolgálatot.

Az érsekséghez tartozó hat egyházkerület korábban már kiadott egy jelentést, amelyben tudatta: az egyház 185 tagjáról derült ki hitelt érdemlően, hogy szexuális bűncselekményekkel vádolható.

Az érsekség közleményben tudatta, hogy nem foglalkozik „önmaga rendszabályozásával”.

Az érsekség a felmerülő vádakat továbbítja a polgári hatóságoknak, függetlenül attól, hogy mikor és hol történt a feltételezett visszaélés, a szóban forgó személy az egyházközséghez tartozik-e vagy sem, életben van-e még vagy már elhunyt

– olvasható az érsekség közleményében. 

Egyes egyházkerületek tisztségviselői szerdán elutasították az ügyvédi iroda dokumentumában foglaltakat.  Andrew Hansen, a  springfieldi egyházkerület szóvivője például „profi marketingbrosúrának” minősítette a jelentést, és megjegyezte, hogy a listán szereplő egyik papot 2004-ben már eltávolították szolgálatából.

A rockfordi egyházkerület vezetői szintén közleményben reagáltak, hangsúlyozva, hogy a vádak megalapozatlanok vagy figyelmet sem érdemelnek. A jolieti egyházkerület tisztségviselői nem utasították vissza az egész jelentést, de azt leszögezték, hogy a dokumentumban megnevezett papjaik már régóta nem teljesítenek szolgálatot az egyházkerületben. (MTI)

Rovatok