Index Vakbarát Hírportál

Elég durván csúszik jobbra Hollandia

2019. március 21., csütörtök 09:12

Néhány nappal az utrechti terrorakció után úgy néz ki, hogy alaposan megerősödött az alig három éve alapított bevándorlásellenes Fórum a Demokráciáért nevű párt. A párt az előzetes felmérések szerint a második legerősebb ellenzéki párt lehet, miután nagyot tarolt a tartományi választásokon, ezzel megrogyasztva a jelenleg kormányzó jobbközép koalíció állásait a holland felsőházban.

Thierry Baudet pártvezető Mark Rutte miniszterelnököt tartja felelősnek a kialakult migrációs állapotokért.

„A Rutte-kormányok folyamatosan tárva nyitva hagyták a határokat beengedve a miénktől teljesen eltérő kultúrájú emberek százezreit”, ilyen mondatokkal találja meg az utat a holland választók szívéhez, mint ez is, amit a BBC szerint egy gyűlésen mondott nemrég. A hétfői merényletek után azt is mondta, hogy a holland embereket pont azok pusztítják, akiknek a feladatuk a megvédésük lenne.

Egyes elemzők szerint nem lenne meglepő, ha a Fórum összefogna az iszlámellenes Szabadság Párttal és annak vezetőjével Geert Wildersszel.

Az előzetes felmérések szerint a jelenlegi kormányzó koalíció 38 fős frakciója 31 fősre szűkülhet a 75 fős szenátusban, miközben a Fórum a Demokráciáért 10 helyre számíthat a Szabadságpárt pedig hat helyre.

Rovatok