Index Vakbarát Hírportál

Éheznek a menekültek a líbiai menekülttáborokban

2019. március 21., csütörtök 10:30 | aznap frissítve

Menekültek vannak életveszélyben és súlyosan sérülnek az emberi jogok a líbiai menekülttáborokban az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet szerint, írja az MTI.

A segélyszervezet felmérése szerint több mint 300 ember, köztük 100 gyerek él bezárva a líbiai fővárosban, Tripoliban található Szaba menekülttáborban, 75-en alultápláltak, a gyerekek fokozottan veszélyeztettek.

A tábor lakói közül többen azt mondták, előfordul, hogy csak 2-3 naponta kapnak enni, az újonnan érkezőknek olykor 4 napot is várniuk kell, hogy ennivalóhoz jussanak.

A szervezet egyik vezetője, Karline Kleijer azt mondta, a táborban uralkodó embertelen körülmények egy igazságtalan, ellenőrizetlen és kaotikus rendszer következményei. Felszólította a líbiai hatóságokat, hogy engedjék el a Szabában őrzött embereket, akik között olyanok is vannak, akik több mint fél éve raboskodnak a táborban.

Az európai kormányok évek óta segítik a líbiai hatóságokat pénzzel és felszereléssel a Földközi-tengeren át Európába igyekvő menekültek feltartóztatásában.

A tengeri frontvonal – Európa titkos háborújában jártunk (Első rész)

Az észak-afrikai állam hatósága a tengeren kimentett embereket visszaszállítja az országba, ahol azonban a menekülni vágyók gyakorlatilag csapdába kerülnek, mondta Sam Turner, az MSF tunéziai szervezetének vezetője.

Turner úgy véli, a menekültek líbiai körülményeiért az Európai Unió migrációs hozzáállása felelős.  

Rovatok