Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták Brazília előző elnökét

2019. március 21., csütörtök 15:50 | aznap frissítve

Egy "autómosás" nevű antikorrupciós nyomozás keretében Sao Paolóban letartóztatták Brazília korábbi elnökét, Michel Temert - közölték helyi források a Reuters hírügynökséggel. Az ügyben rajta kívül több politikus és üzletember lehet érintett. Temer a dél-amerikai ország 37. elnöke volt 2016. augusztus 31-től 2018. december 31-ig.

Temer ellen 2017-ben korrupció és pénzmosás gyanúja miatt indult nyomozás, az is felmerült ekkor, hogy alkotmányos vádeljárásban felfüggesszék hivatalából. A megalapozott gyanú szerint Temer 2017. májusban kenőpénzért cserébe olyan rendeletet adott ki, amely kedvezett egy bizonyos kikötői cégnek. A ügyben eljáró bíró arra is engedélyt adott, hogy nyomozás induljon Temer egy volt tanácsadója, Rodrigo Rocha Loures ellen, aki a gyanú szerint szállította a kenőpénzt.

Brazíliát évek óta a legfelsőbb vezetést átszövő botrányok sorozata sújtja. Dilma Rousseff ellen emelnek vádat először. Őt 2016-ban mozdították el elnöki hivatalából a költségvetési törvény megsértése miatt. A helyére lépő alelnöke, Michel Temer is hamar korrupciós botrányba keveredett, miután az idén májusban előkerült egy hangfelvétel, mely szerint szemet hunyt a korrupció miatt elítélt parlamenti elnök megvesztegetése felett - írtuk korábbi cikkünkben

Rovatok