Index Vakbarát Hírportál

Trump: Itt az ideje, hogy az USA elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsíkon

2019. március 21., csütörtök 18:34

52 év után itt az ideje, hogy az Egyesült Államok teljesen elismerje Izrael szuverenitását a Golán-fennsík felett - közölte az amerikai elnök Twitteren. A terület Izrael és a régió stabilitása szempontjából kiemelten fontos. Netanjahu percekkel Trump Twitter-bejegyzése után szintén a közösségi portálon meg is köszönte Donald Trumpnak a döntést.

Az izraeli média egy része arra számított, hogy ez a bejelentés jövő héten, Benjamin Netanjahu washingtoni látogatásán fog megtörténni. Ezzel az izraeli sajtó szerint Trump különösen értékes ajándékot adott Netanjahunak az április 9-re kiírt izraeli választások előtt. A Netanjahu elleni korrupciós vádelemelésről és az izraeli választásról itt írtunk bővebben. 

A Golán-fennsíkot Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá az izraeli törvénykezést, ezzel gyakorlatilag annektálva a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el - írta az MTI. 

Az Izraeli fennhatóság elismertetése régi vágya Netanjahunak. "Eljött az ideje, hogy a nemzetközi közösség elismerje Izrael jelenlétét a Golánon, és hogy a Golán mindig is része lesz Izrael Államnak" - mondta a napokban az izraeli elnök, miután tárgyalt Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel.

Donald Trump nem hívta meg találkozóra Beni Ganzot, az ellenzék legnagyobb pártjának vezetőjét, aki szintén Washingtonban lesz a jövő hét elején, és beszédet mond az amerikai Izrael-lobbiszervezet, az AIPAC kongresszusán.

A 13-as tévécsatornán szerda este ismertetett közvélemény-kutatási adatok szerint a Ganz vezette Kék-fehér centrista párt több mandátumot kapna a Netanjahu vezette Likudnál, ha ma lennének a választások. Ráadásul a mérések történetében először többen vélekedtek úgy, hogy Ganz a legalkalmasabb a miniszterelnöki posztra, mint ahányan Netanjahut tekintették a legmegfelelőbbnek erre a hivatalra. Ugyanakkor a bal- és a jobboldali tömbök közül jelenleg a jobboldali tömb bizonyul erősebbnek, ami a hivatalban lévő kormányfő újraválasztási esélyét növeli.

Rovatok