Index Vakbarát Hírportál

Új-Zélandon betiltják a terrortámadásnál használt fegyvereket

2019. március 21., csütörtök 06:57

Az új-zélandi kormány még a héten betilt minden katonai jellegű félautomata és automata fegyvert, jelentette be csütörtökön Jacinda Ardern miniszterelnök. Ez a kormány reakciója arra, hogy a múlt pénteki christchurchi terrortámadás elkövetője ilyen fegyverekkel gyilkolt meg ötven muszlimot két helyi mecsetben.

"Bejelentem, hogy a kormány azonnali lépéseket tesz még ma, hogy gátat szabjon e fegyverek esetleges felhalmozásának és ösztönözze az embereket arra, hogy folytassák lőfegyvereik beszolgáltatását" - mondta Ardern.

A fegyverek katonai jellegű, félautomata fegyverré alakításához szükséges alkatrészek és a nagykapacitású tárakat szintén betiltják.Ardern hozzátette, hogy fegyver-visszavásárlási programot indítanak.

"Röviden szólva minden, a pénteki terrortámadásnál használt fegyver be lesz tiltva ebben az országban" - mondta az új-zélandi kormányfő. Az MTI eközben arról is tudósít, hogy a hatóságok azonosították a múlt heti christchurchi terrortámadás mind az ötven halálos áldozatát.

Mike Bush új-zélandi rendőrfőnök a sajtónak megerősítette, hogy a gyászoló családtagok most már eltemethetik szeretteiket. Hozzátette, hogy az azonosításban több mint 120 ember, többek között rendőrök, katonai kórboncnokok és törvényszéki fogorvosok vettek részt.

A héten már több holttestet azonosítottak, szerdán pedig már a temetések is elkezdődtek, az iszlám vallás előírásai szerint ugyanis a halottakat a lehető leghamarabb a földbe kell helyezni. Illetékesek szerint a félszáz áldozat nagy részét Christchurchben temetik majd el, míg más áldozatok holttestét szülőhazájukba szállítják a hozzátartozók.

Rovatok