Index Vakbarát Hírportál

Északír unionisták: Kiábrándító és megbocsáthatatlan kudarc Maytől

2019. március 22., péntek 18:11 | aznap frissítve

A legnagyobb észak-írországi protestáns párt, a Theresa May kormányát támogató északír unionisták szerint a brit miniszterelnök a halasztásról döntő csütörtöki EU-csúcson megalázó módon vonta vissza azt a gyakran ismételgetett álláspontját, hogy az Egyesült Királyság március 29-én kilép az Európai Unióból.

Miután a brit alsóház ezt múlt héten megszavazta, Theresa May levélben kérte a brexit dátumának módosítását június 30-ig. A britek halasztási kérelme után a brexit kétlépcsős elnapolását javasolták az uniós vezetők Theresa Maynek, aki elfogadta a feltételeket. Ha lenyomja a kilépési megállapodást a brit parlament torkán a jövő héten, május 22-ig maradhatnának az EU-ban. Ha nem, április 12-ig kapnának haladékot, és addig dönteniük kell, hogy a rendezetlen kilépés tetszik-e nekik jobban, vagy pedig hosszabb halasztást választanak, de akkor EP-választást kell tartaniuk májusban.

Nigel Dodds, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) helyettes vezetője rendkívül éles hangú pénteki nyilatkozatában „kiábrándító és megbocsáthatatlan kudarcnak” nevezte, hogy Theresa May az uniós csúcsértekezleten nem terjesztett elő olyan javaslatokat, amelyek javíthatták volna egy elfogadható kilépési megállapodás kidolgozásának esélyeit. Szerintük a brexit feltételrendszeréről szóló megállapodással kapcsolatban semmi nem változott, írja az MTI.

Az északír DUP álláspontja nagyon nem mindegy Maynek, mert ha tartanak a jövő héten harmadik szavazást is a korábban kétszer nagy többséggel leszavazott megállapodásáról, annak elfogadásához rájuk is szüksége lenne. A megállapodásban az ír-északír határ ügyében kitalált tartalékmegoldás a leginkább elfogadhatatlan az azt ellenző brit képviselők többségének. Ez ugyanis határozatlan időre a vámunióba ragaszthatná a briteket.

Már hárommilliónál jár a petíció

Péntekig már hárommillióan írták alá azt a hivatalos petíciót, amely a brexit leállítását követeli. A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a kilépést, ezt egyoldalúan is megtehetné.

Theresa May erről csütörtökön azt mondta, a 2016-os referendum eredménye egyértelmű, nekik azt kell végigvinniük. Azonban a brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír.

Tusk: Felkészültünk a legrosszabbra, de a legjobbakat reméljük

„Április 12-ig bármi lehetséges: a rendezett kiválás, a hosszú halasztás, amennyiben az Egyesült Királyság úgy dönt, hogy újragondolja a stratégiáját, vagy akár a Lisszaboni Szerződés 50. cikkének visszavonása is, amely a brit kormány hatásköre” – mondta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a csütörtök-pénteki csúcs második napján. „A brexit sorsa brit barátaink kezében van. Mi felkészültünk a legrosszabbra, de a legjobbakat reméljük. Mint tudják, a remény hal meg utoljára” – tette hozzá a találkozót lezáró sajtótájékoztatón.

Tiszteletben kell tartani a brit nép akaratát, amellyel Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetése mellett foglalt állást, de tiszteletben kell tartani az Európai Unió egységét is, az unió nem maradhat a brexit túsza, jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök. „Nem tehetjük, hogy addig szavaztatjuk meg az embereket, ameddig nem nekünk megfelelő eredmény születik.” Szerinte a brexit mindenekelőtt egy politikai lecke: holtponthoz vezet, úgy szavazásra bocsátani az uniós tagság megszűnésének kérdését, hogy nincs kész terv annak bármilyen kimenetelére.

Az Európai Uniónak a brit uniós tagság szabályozatlan megszűnésével járó bizonytalanság megakadályozására és jogbiztonságra van szüksége az európai parlamenti választások esetében, jelentette ki Angela Merkel német kancellár. Szerinte Nagy-Britanniának a lehető legrövidebb határidővel egyértelművé kell tennie, hogy milyen módon kívánja lezárni a kiválási folyamatot, rendezett vagy rendezetlen viszonyok között akar távozni az Európai Unióból. A megbeszélések folyamán az unióban maradó 27-ek ismét bizonyították, hogy képesek szorosan együttműködni. Ezt az egységet a jövőben is meg kell tudni tartani, mondta Merkel.

Rovatok