Index Vakbarát Hírportál

Könnygázzal oszlattak az Egyesült Államok határán

2019. március 22., péntek 11:35

Könnygázzal tartott vissza gyerekekkel érkező közép-amerikai illegális bevándorlókat az Egyesült Államok határőrsége – írta az AFP.

A szemtanúk szerint egyetlen ember jutott át Mexikó felől, ám őt az amerikai oldalon rögtön őrizetbe vették. A csoport egy kötélen próbált átmászni a határmenti Tijuana tengerparti oldalán felállított kerítésen keresztül a túloldalra, San Diego felé. 

A határőrség ekkor vetette be a könnygázt, amire idén még nem volt példa. Ezen a héten ez volt a harmadik nagyobb határátlépési kísérlet a menedékkérő csoportnál, akik arra hivatkoznak, hogy hazájukban erőszak veszélyének vannak kitéve. Az előző két alkalommal 50, majd 10 ember jutott át, mindannyiukat őrizetbe vették. 

„Valakik idehozzák őket és kioktatják, ezért tudják, hogy a határátlépéskor rögtön menedéket kell kérni, így elkerülhetik a deportálást” – magyarázta az AFP-nek egy San Diegó-i rendőr, ennek alapján kizárva, hogy a veszély valós lehet.

A 100 ezer lakosra vetített gyilkosságok számában messze Latin-Amerika vezet: az első legveszélyesebb ötven városba három egyesült államokbeli és két dél-afrikai kivételével csak dél- és közép-amerikai városok fértek be.

Rovatok