Index Vakbarát Hírportál

Trump Észak-Korea elleni szankciókat vont vissza

2019. március 22., péntek 19:22 | aznap frissítve

Donald Trump amerikai elnök pénteken bejelentette, hogy visszavonja azokat az Észak-Koreát érintő szankciókat, melyeket a pénzügyminisztere szabott ki, írja a Hill. A lap szerint ez egy váratlan engedmény Kim Dzsongunnak, ami többeket meglepett az elnök környezetében is.

Semmi jele nem volt a döntésnek, sőt, korábban Trump a Twitteren büszkén írt arról, hogy új szankciókat vezetnek be. Az USA pénzügyminisztériuma kedden jelezte, hogy megbüntetik azokat a kínai hajózási társaságokat, amelyek az amerikaiak szerint Észak-Koreát különböző szállítmányokkal látják el.

Trump ezután tett 180 fokos fordulatot, aminek az oka egyelőre ismeretlen. A Fehér Ház újságíróknak sem indokolta meg a döntést. Sarah Huckabee Sanders szóvivő csupán annyit mondott, Donald Trump "kedveli Kim elnököt és nem gondolja, hogy ezek a szankciók szükségesek".

Kim Dzsongun és Donald Trump február végén találkozott egymással, de végül váratlanul, idő előtt, megállapodás nélkül fejezték be a csúcstalálkozót. Akkor úgy tűnt, a két fél nem hajlandó közeledni egymáshoz.

Rovatok